Индустан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Спътникова снимка на Индостан

Индостан (хинди: हिन्दुस्तान; урду: ہندوستان, буквален превод: Земя на река Инд), срещано по-рядко и като Индустан, е географско понятие за Южна Азия, използвано в няколко значения с различен обхват. Полуостров Индостан по площ заема една десета от Азия.Три четвърти е полуострова се падат в Индия. В периметъра на Индостан попадат държавите - Пакистан, Бангладеш,Непал,Бутан и намиращите се в Индийския океан - Шри Ланка и Малдиви.

Бангладеш :

територия : 143 328кв.км.

столица: Дака

официален език: бенгалски

валута: така

Бутан :

територия:46 800кв.км.

столица: Тхимху

официален език: джонгха

валута: нгултрум

Индия:

територия: 3 289 242кв.км.

столица: Ню Делхи

официални езици: хинди и английски

валута: рупия

Малдиви:

територия: 299кв.км.

столица: Мале,остров Мале

официален език: дивехи

валута: руфия

Непал :

територия 140 400 кв.км

столица : Катманду

официален език: непалски

валута: непалска рупия

Полуостров[редактиране | редактиране на кода]

Според най-разпространеното в България значение на термина това е полуостров в Южна Азия, разположен между Арабско море и Бенгалския залив в Индийския океан и на север до долината на р. Ганг.

Регион[редактиране | редактиране на кода]

ГЕОГРАФСКИ[редактиране | редактиране на кода]

Персийски автори наричат така цяла Индия. В Европа също понякога използват това значение, но по-често имат предвид само региона северно от планините Виндхя (по линията от Мумбай до Колката) до Хималаите, т.е. долината и басейна на р. Ганг.Голяма част от Индостан заема платото Декан.То е обградено от две ниски планински вериги - Източни и Западни Гхати.Между тях и брега има тесни крайбрежни равнини.Северно от платото е разположена Индо-Гангската низина.

ВОДИ И ВЕТРОВЕ

Инд е най- дългата река на полуострова (3190 км). Тя извира от Хималаите и тече през Пакистан,където водите й се използват за напояване.Реките Брахмапутра (2854 км) и Ганг (2257 км) се сливат в Бангладеш и образуват най-голямата делта в света - до Бенгалския залив.Черапунджи, близо до Шилонг, малко на север от Блангладеш, е най-дъждовното място в света. Средногодишните валежи достигат до 12 000 мм.

Най-големите дъждове валят между юни и октомври,когато от Индийския океан духат влажните мусони.Те слабо влияят върху сухия тропичен климат на пустинята Тарпо .

ТРОПИЧНИ ГОРИ

Крайбрежията на Индостан са заети от гъсти влажни тропични гори. Срещат се сред тях палми , камфорово дърво, тиково дърво, различни видове палисандрови и железни дървета. На полуострова има много обработваеми земи и пасища.

ФАУНА

Някои диви слонове все още се срещат в горите , но повечето са опитомени. Те се използват за пренасяне на тежки товари. Безцеремонното ловуване и изсичане на горите води до обричането на изчезването на някои видове като азиатските лъвове, гепардите и тигрите.

Други, като еднорогият индийски носорог, са почти изчезнали,но засега са под закрилата на закона. Често срещани са глиганите и биволите, а мангустите има из целия полуостров.Сред влечугите най- много има от кобрите. Индостан е и дом на птицата мина, която може да имитира човешка реч.

Планините са обитавани от кафяви и черни мечки, сърни и редкия снежен леопард, маркор (вид дива коза) и други.

НАРАСТВАЩО НАСЕЛЕНИЕ

По брой на населението Индия заема второ място в света след Китай, Пакистан на шесто,а Бангладеш на осмо място.

ЕЗИЦИ И РЕЛИГИИ

В основата на много езици в този район е санскрит - езика на арийските племена. В Индия се говорят 19 основни езика, повече от 1650 диалекта и някои наречия. Основните езикови групи са две- индоевропейската ,включва хинди - най-често използвания говорим език, и дравидските езици - включително тамилският, който се говори предимно на юг.

Официалният език в Пакистан е урду, но най-много една десета от жителите го говорят като роден език. Повече се използват местните езици като панджаб, пущуни, балучи и др. В Бангладеш над 95% от жителите говорят официалният им език - бенгалски.

Прекрасни храмове,джамии има навсякъде. В дворцовите комплекси като Удайпур се намират възхитителни дворци,строени преди стотици години за принцовете. Днес индуистите представляват 82% от населението, а мюсюлманите - 12% .

В Индия има много християни, сикхи, будисти и джайнисти (секта в индуизма). Ислямът е основна религия в Пакистан, Бангладеш и Малдиви. Индуизмът е характерен за Непал, но тъй като това е родното място на Буда , много непалци са съчетавали вярвания и ритуали и от двете религии. .Будизмът е основна религия в Бутан. В Шри Ланка синхалите изповядват будизъм, а тамилите - индуизъм. Религиозните различия често прерастват в граждански размирици.

Религията и празниците представляват важна част от индийския живот . Много хора ходят на поклонение на свещените места като град Варанаси, на бреговете на река Ганг. Водите на Ганг се смятат за свещени.

СЕЛСКО СТОПАНСТВО

Повече от три пети от хората на полуостров Индостан живеят в села и се занимават със земеделие. Отглежда се най-много ориз- основната храна в Индия, Бангладеш и Шри Ланка. По добив на ориз Индия е на второ място в света след Китай. В Пакистан пшеницата е водещата култура. Чай главно се отглежда в Североизточна Индия, около Дарджилинг, в Асам , както и е Шри Ланка.

По-голямата част от селското население е бедно и живее в къщи от кал и слама. Индия е на първо място в света по брой на крави и биволи,. тъй като в индуската култура тези животни са свещени и не могат да бъдат убивани. Риболовът също е основен поминък.

Непалските шерпи живеят по южните склонове на Хималаите , където връх Еверест привлича много туристи. Дървеният материал се използва за готвене и отопление от местните жители и туристите, поради което от 1950г. насам над една трета от горите в страната са изсечени.

ИНДУСТРИЯ

В Индостан има големи залежи на въглища, желязна руда и нефт. Текстилната промишленост е водеща за полуострова, а в Мумбай и Делхи се развива електрониката.Подправките заемат голям дял в производството на Индия.

В Бангладеш има слабо развита промишленост.Водещ отрасъл е обработката на юта. Тук расте най-качествената юта в света. От нея се правят въжета,шнурове и брезенти.

ГРАДОВЕ И ОБРАЗОВАНИЕ

В региона има шест града с над 5 милиона население. Това са четирите индийски града: Мумбай(бивш Бомбай) ,Калкута, Делхи(съчетание от оградения със стена Делхи и столицата Ню Делхи) и Ченай (бивш Мадрас), както и столицата на Бангладеш Дака и Карачи в Пакистан.

В Шри Ланка има добра образователна система, но в останалата част от полуострова не могат да четат и да пишат.

Националният отбор по крикет е световноизвестен. Децата играят този спорт от ранна детска възраст.

ИСТОРИЯ

Индо-Гангската равнина е люлка на древни цивилизации. През III -II хилядолетие пр.н.е. тук процъфтяват градовете Харапа и Мохенджо Даро. Имали и писменост, която за съжаление все още не е разчетена. Арийските племена нахлули в Индия около 1750г. пр.н.е.

През IVв. пр.н.е. Северна Индия и Пакистан завладени от Александър Македонски. След това царете от династиите Маурия и Гупта създали голяма империя, в която изкуството и културата били в огромен разцвет , а будизмът - държавна религия.

Великите моголи (1526 г. – 1858 г.), обхващали целия полуостров, построили много сгради, най-прочутата от които е Тадж Махал, по заповед на император Шах Джахан като гробница на любимата му съпруга.

ТРУДНО РАЗДЕЛЯНЕ

През 1947г. Великобритания дава независимост на Индия, като я разделила на две нови държави- Индия за индусите и Пакистан за мюсюлманите.

В двете посоки започнало придвижване на огромни маси бежанци (над 10млн.) . При срещата им избухват сблъсъци и кръвопролития, загиналите са около 1млн. души.

През 1971г. Източен Пакистан се откъсва и става отделна държава- Бангладеш. Шри Ланка става независима от Великобритания едва през 1948г. , а Малдиви през 1968г.

По времето на разделянето на Британска Индия статутът на Кашмир( на север) не е прецизно уреден. Част от територията сега се намира в Североизточен Пакистан, но основната й част е в индийските щати Джаму и Кашмир. Бунтовниците и правителствата спорят дали Кашмир трябва да остане част от Индия , част от Пакистан или да е независим.

политически[редактиране | редактиране на кода]

С по-разширен обхват под този термин е разбиран географско-политическият регион на подконтинента Южна Азия през 17 - 19 в. Днес това значение е считано за архаизъм.