Инка Гарсиласо де ла Вега

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Инка Гарсиласо де ла Вега
перуански писател и историк
Inca Garcilaso 1879.jpg
Роден
Починал
23 април 1616 г. (77 г.)
ПогребанМескита де Кордоба, Испания

ЕтносМетиси
Работил вписател, историк
Литература
Жанровепоет
ПодписFirma de Inca Garcilaso de la Vega.svg
Инка Гарсиласо де ла Вега в Общомедия

Гомес Суарес де Фигероа, преименуван на Инка Гарсиласо де ла Вега от 1563 г. (Куско, правителство на Нуева Кастилия, 12 април 1539 г. – Кордова, Испания, 23 април 1616 г.), е перуански писател и историк от испанско потекло – Инка, роден в сегашната територия на Перу.

Той се смята за „първият биологичен и духовен метис на Америка“, или с други думи, първият расов и културен метис на Америка, който е знаел как да приеме и помири двете си културни наследства: американския индиан и испанския, достигайки едновременно велик интелектуална известност. Луис Алберто Санчес го описва като „първия метис на универсалната личност и произход, който е родил Америка“.

Той е известен още като „принцът на писателите от Новия свят“, тъй като литературното му творчество, което се намира в периода на Ренесанса, се откроява с великолепното си владеене и използване на испанския език, както признават критици като Менендес. и Pelayo, Ricardo Rojas, Raúl Porras Barrenechea и José de la Riva Agüero y Osma. Аугусто Тамайо Варгас потвърждава, че: „Ако историята и измислената проза са образцови в Гарциласо, есето също има висок представител в нея“. Марио Варгас Льоса също го разпознава като съвършен разказвач на истории, подчертавайки неговата красива и елегантна проза.