Инклинги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пъбът „The Eagle and Child“ („Орелът и детето“), където се събирали Инклингите.

Инклингите (на английски: inkling - малък молив) е литературно-дискусионен английски клуб на преподаватели или свързани по друг начин хора с Оксфордския университет, както и писатели и любители на белетристиката. Обикновено, през тридесетте и четиридесетте, те се срещали всеки четвъртък вечер в кабинетите на К. С. Луис и Дж. Р. Р. Толкин за четене и обсъждане на собствени творби, както и за общи приказки.

У. Х. Луис (по-големият брат на К. С. Луис), който е член на клуба, пише: „Честно казано, Инклингите не бяха нито клуб, нито литературно общество, въпреки че в него имаше елементи и от двете. Нямаше правила, служители, програми и официални избори.[1].

В периода между 1940 и 1963 г. инклингите се събирали преди обед във вторниците (по-късно в понеделниците) в различни оксфордски пъбове – обикновено, но не винаги в „Eagle and Child“, по-известно като „Bird and Baby“. Това не са официални срещи и противно на популярното схващане, там те не четели своите ръкописи[1].

Сред най-именитите членове на клуба наред с имената на Толкин и Луис се нареждат и тези на Чарлз Уилямс и Оуен Барфийлд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б The Mythopoeic Society: About the Inklings // mythsoc.org. Посетен на 5 септември 2019. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]