Инклинги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пъбът "The Eagle and Child" ("Орелът и детето"), където се събирали Инклингите.

Инклингите (от англ. „малък молив“) е литературно-дискусионен клуб от британци, повечето от които били преподаватели или свързани по друг начин с Оксфордския университет, както и писатели и любители на белетристиката. Обикновено, през тридесетте и четиридесетте, те се срещали всеки четвъртък вечер в кабинетите на К. С. Луис и Дж. Р. Р. Толкин за четения и критика към собствените им творби, както и за общи приказки.

У. Х. Луис (по-големият брат на К. С. Луис), който е член на клуба, пише: „Честно казано, Инклингите не бяха нито клуб, нито литературно общество, въпреки че в него имаше елементи и от двете. Нямаше правила, служители, програми и официални избори.“.

Инклингите се събирали преди обед във вторниците (по-късно в понеделниците) в различни оксфордски заведения – обикновено, но не винаги в „Орелът и детето“, по-известно като „Птицата и бебето“ – в периода от 1940 до 1963 г. Това не били единствено техни срещи и противно на популярното схващане, там те не четели своите ръкописи.

Сред най-именитите членове на клуба наред с имената на Толкин и Луис се нареждат и тези на Чарлз Уилямс и Оуен Барфийлд.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]