Институт Лауе-Ланжевен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Институт Лауе-Ланжевен
Карта
Информация
Основана1967 г.
СедалищеГренобъл, Франция
Сайтwww.ill.eu/fr
Институт Лауе-Ланжевен в Общомедия

Институтът „Лауе-Ланжевен“ (на френски: Institut Laue-Langevin) е европейски научен институт, разположен в Гренобъл, основан през 1967 от Франция и Германия. По-късно към него се присъединяват още 11 европейски държави. Носи името на големите физици Макс фон Лауе и Пол Ланжевен.

Намира се в Гренобъл, недалеч от Европейския център за синхротронна радиация и едно от звената на Европейската лаборатория за молекулярна биология.

В института се намира ядрен реактор, който е в състояние да произведе мощен сноп от неутрони, чрез който се изследват някои свойства на материята. Множеството научни инструменти, разположени около реактора, намират приложение в различни области на науката, от фундаменталната физика до биологията.

В института работят около 70 научни работници, 20 докторанти, 200 технически работници и др. За година се посещава от около 2000 учени от различни европейски държави, като разпределението на времето за използване на съоръжението, по националности, зависи от годишния принос на съответната държава в бюджета на организацията.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Institut_Laue-Langevin в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​