Институт Лауе-Ланжевен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Институтът „Лауе-Ланжевен“ (на френски: Institut Laue-Langevin) е европейски научен институт, разположен в Гренобъл, основан през 1967 от Франция и Германия. По-късно към него се присъединяват още 11 европейски държави. Носи името на големите физици Макс фон Лауе и Пол Ланжевен.

Намира се в Гренобъл, недалеч от Европейския център за синхротронна радиация и едно от звената на Европейската лаборатория за молекулярна биология.

В института се намира ядрен реактор, който е в състояние да произведе мощен сноп от неутрони, чрез който се изследват някои свойства на материята. Множеството научни инструменти, разположени около реактора, намират приложение в различни области на науката, от фундаменталната физика до биологията.

В института работят около 70 научни работници, 20 докторанти, 200 технически работници и др. За година се посещава от около 2000 учени от различни европейски държави, като разпределението на времето за използване на съоръжението, по националности, зависи от годишния принос на съответната държава в бюджета на организацията.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Institut_Laue-Langevin“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.