Институт за национална памет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Институт за национална памет
Logo IPN.jpg
Сградата на института във Варшава
Сградата на института във Варшава
Информация
Акроними ИНП
Основана 19 януари 1999 г.
Седалище Варшава
Ръководител Карол Науроцки
Заместник Карол Полейовски,
Матеуш Шпитма,
Кшищоф Швагжик
Бюджет 266,8 млн. злоти (2016)
Работещи 2 067 (2016)
Сайт ipn.gov.pl
Институт за национална памет в Общомедия

Институт за национална памет – Комисия за разкриване на престъпления срещу полския народ (ИНП) (на полски: Instytut Pamięci Narodowej – Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu) е полска държавна институция с изследователски, образователни, архивни и следствени правомощия. От 2013 г. седалището на ИНП се помещава на ул. „Волоска“ 7 във Варшава.

Институтът е създаден на 12 януари 1999 г. по силата на закона от 18 декември 1998 г. за Института за национална памет – Комисия за разкриване на престъпления срещу полския народ. Институтът има 11 отдела в градовете, които са седалища на апелационния съд. В други седем града са създадени клонове на ИНП.

Задачи и основни направления на дейността[редактиране | редактиране на кода]

Към задачите на ИНП спадат:

 • събиране и съхранение на документите от органите за държавна сигурност, създадени между 22 юли 1944 г. и 31 декември 1989 г.;
 • разкриване на нацистки и комунистически престъпления;
 • провеждане на образователна дейност.

Предмет на изследванията на института са:

 • престъпления извършени от цивилния и военен апарат на Третия райх на територията на окупирана Полша; депортиране до концентрационните лагери,
 • депортирането на войници от Армия Крайова и други независими формации, също и жители на Източните покрайнини на II Жечпосполита,
 • пацификация на полските земи между Висла и Буг през 1944 – 1997 г. от НКВД

Съгласно чл. 24 ал. 4 от кодекса, Председателят на ИНП представя веднъж годишно пред Сейма и Сената информация за резултатите от дейността на института.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Главна комисия за разкриване на престъпления срещу полския народ[редактиране | редактиране на кода]

Главната комисия е част от ИНП, която реализира следствените дейности на института. Тя съществува под различни имена от 40-те години на миналия век: от разследване на немските престъпления, след това хитлеристките, после се добавя съчетанието „национална памет“, заменя се израза „хитлеристки“ с израза „срещу полския народ“, след това се заменя думата „разследване“ с „преследване“.

Следствия по въпросите за нацистките престъпления (особено когато извършителите живеят на територията на Германия) се провеждат в сътрудничество с Централата за разследване на националносоциалистически престъпления (на немски: Zentrale Stelle der Landesjustizverwaltungen zur Aufklärung Nationalsozialistischer Verbrechen) в Лудвигсбург, създадена през декември 1958 г.

Архивите на ИНП[редактиране | редактиране на кода]

Това е най-големият и най-многобройният клон на ИНП[1]. Занимава се със събиране, съхраняване, разработване, защита, споделяне и публикуване на документи от държавните органи за сигурност, събирани от 22 юли 1944 г. до 31 юли 1990 г., а също така и от органите за сигурност на Третия Райх и СССР засягащи:

 • нацистки и комунистически престъпления, както и други, представляващи нарушения на мира и човечеството; или военни престъпления извършени срещу граждани от полска народност или полски граждани от други народности в периода от 1 септември 1939 г. до 31 юли 1990 г.;
 • репресии по политически причини;
 • дейности на органите на Държавна сигурност.

Архивният ресурс на ИНП включва архиви от времето на комунизма, от Държавна сигурност, разузнаването и контраразузнаването, военното и цивилното. Най-различни по тип материали, включително съдебни материали, от районните военни съдилища, от военната прокуратура. Голямо количество материали, включително документи създадени от неполски властови структури – Гестапо по време на окупацията и НКВД в първите години на Полската народна република.

Център за обществено образование[редактиране | редактиране на кода]

Научно-образователен клон на ИНП. Провежда изследвания в областта на най-новата полска история. Центърът осъществява научноизследователска, образователна и издателска дейност. Научната дейност обхваща реализация на изследователски проекти, иницииране и организиране на сесии, конференции и семинари, също така подкрепа на определени инициативи и среди за почитането на най-новата полска история. Образователната дейност се прилага чрез различни и съвременни форми и има за цел образоването на поляците и популяризирането на най-новата полска история.

Резултатите от изследванията на Центъра за обществено образование обогатяват и допълват сведенията за най-новата полска история. Издателството на ИНП публикува над 1350 публикации и над 12 хиляди научни и научно-популярни статии.

Центърът за обществено образование е организатор на стотици научни и научнопопулярни конференции, десетки от които са с международен характер. Те са предназначени както за историци, така и за широк кръг любители на историята, учители, студенти и ученици.

Приготвените от Центъра за обществено образование изложби (над 450) дават възможност на много хора от страната и чужбина да видят богатата, често уникална фотографска и архивна документация. За учители и ученици често се организират отворени лекции, работилници и обучения. Благодарение на ангажираността на служителите на института и събраните архивни материали възникват десетки документални филми и театрални постановки.

Лустрационно бюро[редактиране | редактиране на кода]

Основната задача на бюрото е да проверява достоверността на информацията, предоставена от лица, които кандидатстват за различни държавни и правителствени длъжности. В лустрационния клон, така както и в следствения, работят прокурори. В лустрационния клон работят също историци, които правят справки и помагат на прокурорите да изготвят делата, които водят.

Председатели на института[редактиране | редактиране на кода]

ИНП се ръководи от председател. Първоначално той е избиран по искане на Колегиума на ИНП от Сейма, със съгласието на Сената за мандат от пет години. Председателят на ИНП има имунитет.

Списък на хората, изпълнявали длъжността председател на ИНП[редактиране | редактиране на кода]

 • Леон Керес – от 30 юни 2000 г. до 29 декември 2005 г.
 • Януш Куртика – от 29 декември 2005 г. до 10 април 2010 г.
 • Франчишек Гричук – от 10 юни 2010 г. до 28 юни 2011 г.
 • Лукаш Камински – от 28 юни 2011 г. до 22 юли 2016 г.
 • Ярослав Шарек – от 22 юли 2016 г.

Заместник председатели на ИНП[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Instytut Pamięci Narodowej“ в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

 

     Портал „Полша“         Портал „Полша