Институт по радиотехника и електроника „В. А. Котелников“ РАН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Институт по радиотехника и електроника „В. А. Котелников“ на Руската академия на науките
Федеральное государственное бюджетное учреждение науки Институт радиотехники и электроники имени В.А.Котельникова Российской академии наук
Institute of Radio-engineering and Electronics, Mokhovaya st 11-7 by shakko 01 (February, 2013).JPG
Информация
Основана 1953 г.
Ръководител Сергей Аполонович Никитов
Адрес 125009, Москва, ул. Моховая 11, корп. 7
Сайт www.cplire.ru

Институтът по радиотехника и електроника „В. А. Котелников“ (официално наименование на руски: Федеральное государственное бюджетное учреждение науки Институт радиотехники и электроники имени В. А. Котельникова Российской академии наук) е научен институт на Руската академия на науките днес и преди това на предшественичката ѝ Академия на науките на СССР.

Сформиран е по инициатива на академиците от АН на СССР А. И. Берг, Б. А. Введенски, Н. Д. Девяткова, В. А. Котелников, Ю. Б. Кобзарева, В. В. Мигулина и член-кореспондентката от АН на СССР Д. В. Зернова през 1953 г. Тези учени стават първите ръководители на научни отдели на института[1].

Сграда във Фрязинския клон. Фрязино, Московска област

Основната сграда се намира в бившата сграда на Физическия факултет на Московския държавен университет на улица Моховая в центъра на Москва.

Директор на института е член-кореспондентът на РАН Сергей Аполонович Никитов. Научен ръководител е академикът на РАН Юрий Василиевич Гуляев.

През 1955 г. е открит първият клон на института – в гр. Фрязино, Московска област. По-късно са открити още 2 клона – Саратовски клон в Саратов и Уляновски клон в Уляновск.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]