Институционна революционна партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Институционна революционна партия
Partido Revolucionario Institucional
PRI logo (Mexico).svg
Ръководител Умберто Морейра
Основана 4 март 1929
Член на Социалистически интернационал
Идеология Социалдемокрация
Корпоративизъм
Национализъм
Цветове Сиво, зелено, бяло, червено
Камара на представителите
237 / 500
Сенат
33 / 128
Губернатори
19 / 32
Сайт pri.org.mx
Институционна революционна партия в Общомедия

Институционната революционна партия (на испански: Partido Revolucionario Institucional, PRI) е мексиканска политическа партия, която управлява страната в продължение на повече от 70 години. Тя е член на Социалистическия интернационал, както и конкурентната Партия на демократичната революция, което прави Мексико една от малкото страни с две основни съперничещи си партии с еднаква международна ориентация.

История и политическа програма, устав и идеология[редактиране | редактиране на кода]

Институционната революционна партия е основана през 1929 г. По време на революцията от 1917 г. и оттогава до 2000 г. непрекъснато се намира на власт в Мексико. В първите години на своето съществуване както и в по късни години тя води политика на така наречения смесен подход като съчетава идеи присъщи както на социализма така и на капитализма национализирайки индустрията и оставяйки средната и дребната частна собственост в ръцете на стопаните и. Независимо от това в нейните редици членуват и лица с дясна политическа ориентация и през периода 1947-1958 г. някои от тях главно президенти на Мексико водят дясна политическа линия. След 1970 г. ИРП се реформира от десните си елементи и започва да води просъветска политика обявявявайки се че се намира на границата между социализма и капитализма кулминация на която политика е приемането на Мексико за асоцииран член на СИВпрез август 1975 г. Съгласно устава на ИРП висш оган е националната асамблея провеждана един път на 2 години. Тя избира национален съвет и изпълнителен орган -Национален изпълнителен комитет начело със председател и генерален секретар, както и секретари на изпълнителния комитет които са заместник-председатели на партията и негови членове.

ИРП има четири основни сектора на политика сред привържениците си: Работнически, Социален, Селски и Военен. Най-голям е селският сектор, който се представлява от Националната селска конфедерация обединяваща 11 милиона дребни и средни стопани в Мексико.

Международни връзки[редактиране | редактиране на кода]

ИРП още от създаването си през 1929 г. е за крупен външнополитически диалог както със западните държави така и със Съветския съюз и възникналите през 1944-1947 г. социалистически държави в източна Европа а така също и с държавите от третия свят. Особено след 1970 г. ролята на ИРП като свързващ пункт между социалистическите и капиталистическите държави особено силно нараства и партията започва да прокарва доста от съветските инициативи в Латинска Америка. От партиите управляващи в социалистическите държави ИРП най-силно е свързана с КПСС в Съветския съюз и с БЗНС(казионен) в България до 1991 г. на която партия ИРП гледа като на стратегически партньор в международната политика. Въпреки че не установява такива отношения със политически партии в западна Европа ИРП кандидатства и е приета за член на Социалистическия интернационал през 1973 г.

ИРП и БЗНС 1975-1991[редактиране | редактиране на кода]

Взаимоотношенията между ИРП и Българския земеделски народен съюз датират от 1975 година, но двете партии си приличат по идеология още от своето създаване. Заедно с това от същата година БЗНС поддържа контакти и с Националната селска конфедерация която е селския сектор на ИРП. И двете партии са селски партии и двете са основани от селските водачи на Мексико и България Емилиано Сапата и Александър Стамболийски. Независимо от това те не поддържат отношения помежду си дълги години поради географската отдалеченост. С приемането на Мексико през 1975 г. за асоцииран член на СИВ нещата се променят. На Мексико се гледа с нараснал интерес от социалистическия блок и отделните държави бързат да установят и партийно политически контакти. С най-голям политически успех обаче е сътрудничеството на ИРП с БЗНС тъй като и тя и мексиканската държава разглеждат България като основно селскостопанска държава. От особено значение за развитието на двупартийните контакти са посещенията на генералния секретар на ИРП през 1982 г. в България по покана на ПП на БЗНС, на делегация на БЗНС водена от секретаря на ПП на БЗНС Алекси Иванов в Мексико през май 1984 г., който е приет от Генералния Секретар на ПРИ Франсиско Луна Кан, на генералния Секретар на ИРП Франсиско Луна Кан в България през 1985 г., както и последвалото посещение на Секретаря на БЗНС Петър Танчев в Мексико през есента на същата година. През 1986 г. на35 конгрес на БЗНС през май в България е на посещение делегация на ИРП водена от члена на националния изпълнителен комитет и член на комисията по земеделие и гори при Мексиканския парламент, а през 1987 г. по покана на БЗНС идва и Председателя на Националната селска конфедерация професор Ектор Уго Оливарес. На 24 сесия на генералната конференция на Организацията по прехрана и земеделие при ООН ФАО за пръв път представители на БЗНС и ИРП разговарят на Държавно медждуправителствено равнище в областта на земеделието. Това са Министъра на земеделието и горите на България Алекси Иванов и Секретаря (Министър) на земеделието и водните ресурси на МексикоЕдуардо Пескуейра Олеа. Двамата се договарят за създаването на съвместни инвестиции в областта на селското стопанство. През август 1988 г. по случай 50-годишнината на Националната селска конфедерация в Мексико е на посещение делегация на БЗНС начело със секретаря на ПП на БЗНСАнгел Димитров, която е и единствената делегация на друга държава поканена за знаменитата годишнина която по време на чествуването поздравява с изборната победа новоизбрания президент Карлос Салинас де Гортари и е приета от лидера на ИРП Хорхе де ла Вега Домингес встъпил в длъжност през декември 1988 г. на постаСекретар (Министър) на земеделието и водните ресурси на Мексико. През май 1989 г. на посещение в Мексико е членът на ПП на БЗНС Виктор Вълков. Връзките между ИРП и БЗНС са поддържани и след 1989 г., през 1990-1991 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • вестник "Земеделско знаме" 25 май 1984
  • вестник "Земеделско знаме " 3 юни 1985 и 17 ноември 1985
  • вестник"Земеделско знаме " 11 ноември 1987 стр.4
  • вестник "Земеделско знаме " 23 август 1988 г.
  • 35 конгрес на БЗНС – издателство Наука и Изкуство София 1987 г.
  • вестник "Земеделско знаме " 24 май 1989 г.
  • 75 години БЗНС издателство на БЗНС София 1975 г.