Интегритет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Интегритетът (лат. integritas - цялостност, целокупност, честност, непоквареност, почтеност) е концепция за последователност от действия, ценности, методи, принципи, очаквания и резултати.

В етиката почтеността се разглежда като честност и истинност или точността на действията на човека. Интегритетът е противоположен на лицемерието.

Интегритетът като неприкосновеност на личността, се отнася до поведението и това, което стои зад това поведение. Цялостността означава безусловна и непоколебима ангажираност към моралните ценности и задължения.

Интегритетът е вътрешно чувство за пълнота, произтичащо от качества като честност и последователност на характера. Доколко човек притежава това качество се съди по съответствието между дела и заявени принципи.

Интегритетът в обществото се отнася до честността и моралните ценности на хората, способността за самоконтрол на собствените емоции и импулси до такава степен, че да не надделяват над разума. Способността да се запази цялостта както на личното достойнство, така и достойнството на другите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]