Инбев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Интербрю)
InBev
ИндустрияПивоварство
Основаване2004
СедалищеЛьовен, Белгия
Служители77 000
Продуктибира
Годишни приходи57,786 млрд. щ.д. (2022 г.)[1]
Чиста печалба7,597 млрд. щ.д. (2022 г.)[1]
Общо активи212,943 млрд. щ.д. (31 декември 2022 г.)[1]
Уебсайтwww.inbev.com
InBev в Общомедия

InBev е компания със седалище в Белгия, най-големият производител на бира в света, следвана от Anheuser-Busch, SABMiller и Heineken. Тя има офиси в повече от 30 държави и продажби в повече от 130 страни по света.

Нейният дял от световния пазар на бира е около 14% с общ обем на продажбите 8,6 млрд. евро (2004). Основните пазари на компанията са в Европа, Азия и Южна Америка. Притежава и няколко марки безалкохолни напитки. Годишно произвежда 19 милиарда литра бира и 2,5 милиарда литра безалкохолни напитки.

История[редактиране | редактиране на кода]

InBev e образувана при сливането на белгийската Interbrew и бразилската Ambev през 2004 г.

Корените на Interbrew могат да бъдат проследени до основаната през 1366 г. пивоварна Den Horen, която от 1717 г. започва да използва марката Artois. Interbrew е образувана през 1987 г. при сливането на пивоварните Stella Artois и Piedboeuf, като компанията продължава да се разширява чрез поглъщания през 1990-те години.

Ambev е бразилска пивоварна компания, образувана през 1999 г. със сливането на Brahma и Antarctica. Тя има водеща позиция в Южна Америка и Антилските острови.

Собственост[редактиране | редактиране на кода]

Акционери на компанията: 52,5% - Stichting Inbev, 1,28% - Inbev Foundation, 11,51% - EPS и други компании, действащи в интерес на Stichting Inbev, 34,86% са в свободно движение. Капитализация в края на декември 2007 г. - 35,5 млрд. Евро.[2]

Марки бира[редактиране | редактиране на кода]

InBev е собственик на повече от 200 марки бира. Според маркетинговата стратегия на компанията, те са разделени на 4 групи.

  • Глобални основни марки, продавани масово по целия свят:
  • Глобални специални марки, продавани по целия свят, но предназначени за по-специфични пазарни ниши (например Лефе и Хугарден)
  • Международни марки, продавани в повече от 1 страна (например Bass, Staropramen)
  • Местни марки, продавани в 1 страна:

България[редактиране | редактиране на кода]

В България до 2010 г. Инбев произвежда местните марки „Астика“, „Бургаско пиво“, „Каменица“ и „Плевенско пиво“, както и Staropramen и Лефе по лиценз. След сливането си с Anheuser-Busch InBev продава българското си дружество на „Старбев“ и няма дейност в страната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „AB InBev“ и страницата „InBev“ в Уикипедия на английски и нидерландски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.