Интериорен дизайн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Интериорният дизайн е област на специализация в архитектурата, която се занимава с планирането и промяната на вътрешните пространства в сградите. Тази професия се развива от областта на архитектурата и през 20 век беше самостоятелна професия. За разлика от архитектурата, интериорният дизайн не се занимава с планирането на цялата сграда, от гледна точка на строителството и в контекста на градската среда, а в планирането на вътрешните пространства в детайли. Интериорният дизайн се отнася до потребностите на човека в построените пространства, в обществени сгради, като банка, болница и библиотека, както и в частни домове, и предоставя решения на неговите физически и психически нужди, например местоположението и размерите на различните стаи в къщата, осветлението, отговарящо на различните нужди, чак до детайли за планирането на кухненските шкафове.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че повечето интериорни дизайнери са ангажирани с изискванията на клиента (място, бюджет, функция и т.н.) и способността им за артистичен изказ се оформя от стила на дизайна или от интерпретацията на „проблема“ за планиране, известните интериорни дизайнери се приемат като артисти в областта на дизайна. Тези дизайнери предлагат на клиентите, много от които не са частни лица, необичаен дизайн, с който могат да изразят възприятията си за заобикалящото пространство и своето уникално лице. В началото на 20 век дизайнерите започнаха да изискват фундаментална промяна в архитектурата и дизайна, за да отговарят на модерната епоха. Много архитекти, включително Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие, проектираха модерни мебели, които бяха напълно различни от предишните. Търсенето на икономичен и функционален стил според дефиницията на Лор Корбюзие „Къщата е жива машина“.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България няма лицензионни ограничения за дизайна на интериора и всеки може да се представя като интериор архитект или интериорен дизайнер.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]