Интерпланетарен интернет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Интерпланетарният интернет или още междупланетният интернет (на английски: Interplanetary Internet, IPN) e предназначен за обезпечение на свръхдалечни космически връзки проект за Интернет на NASA. В разработката му взима участие Винт Сърф, бивш вицепрезидент на компанията Google.

Принцип на работа[редактиране | редактиране на кода]

При проектирането се използва архитектура DTN (Delay & Disruption-Tolerant Networking[1]). Една от особеностите на протоколите, построени на базата на тази архитектура, е доставката на данни извън зависимостта от текущото състояние на каналите за връзка. В DTN е реализиран принципът на работа „съхрани и предай“. При получаването на данните за отделните възли в дадения момент, които се намират извън зоната на достъп, данните се съхраняват. След намирането на маршрута до получателя (или на самия получател), данните се предават на следващия възел.

Текущ статус на разработката на проекта[редактиране | редактиране на кода]

В мрежата за междупланетна връзка на NASA, построена по архитектурата DTN, има общо 10 възела[2].

План за развитие на проекта[редактиране | редактиране на кода]

NASA планира да използва IPN при подготовка на бъдеща лунна експедиция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. RFC 4838
  2. ((ru)) НАСА изтества межпланетния интернет. // Архив на оригинала от 21 март 2012.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Межпланетный интернет“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]