Направо към съдържанието

Интерсубективност

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Интерсубективността е нещо, което се споделя от два или повече субекта.

Дефиниция[редактиране | редактиране на кода]

Интерсубективността е „Споделянето на субективни състояния от два или повече индивида.“ [1]

Интерсубективността в психоанализата[редактиране | редактиране на кода]

Сред ранните автори, които използват в психоанализата тази концепция, в експлицитен или имплицитен (тоест дали е написано директно или при анализ се забелязват следите от понятието в авторовите думи), могат да се споменат Хайнц Кохут, Роберт Столороу, Джордж Атъууд, Джесика Бенджамин в САЩ и други. Възприемането на перспективана на интерсубективността в психоанализата означава, преди всичко, да се откаже това, което Робърт Столороу дефинира като „митът за изолираната психика“.

От края на 80-те направлението в психоанализата често се свързва с психоанализата на отношенията или само тя е била развивана. Централна личност е Даниел Стърн [2]. Емпирично школата на интерсубективността е вдъхновена от изследванията на невербалната комуникация при бебета[3]. В нея още се набляга на значимостта на истинските отношения с двама равни партньора. Журналът „Психоаналитични диалози“ е посветен на психоанализата на отношенията.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Scheff, Thomas et al. (2006). Goffman Unbound!: A New Paradigm for Social Science (The Sociological Imagination), Paradigm Publishers (ISBN 978-1-59451-196-7)
  2. Stern, Daniel. The Present Moment in Psychotherapy and Everyday Life. W.W. Norton, 2004. ISBN 978-0393704297.
  3. Beebe, Beatrice и др. Infant Research and Adult Treatment. Co-constructing Interactions. London, Analytic Press, 2002. ISBN 9780881632453.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Intersubjectivity в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​