Информационни пазари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Информационни пазари или прогнозни пазари (виртуални пазари) са спекулативни пазари, създадени с цел да се правят пазарни прогнози. Текущите пазарни цени могат да бъдат интерпретирани като прогнози за възможността дадено събитие или очаквана стойност на параметър да се реализират.

Хората, които купуват ниско или продават високо се възнаграждават за това, че подобряват пазарната прогноза, докато тези, които купуват високо и продават ниско биват "наказвани", за това че понижават качеството на пазарната прогноза. Според данните до момента, прогнозните пазари са поне толкова вярни, колкото и други институции, които правят прогнози за едни и същи събития в подобен кръг от участници.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Prediction market“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.