Инцидент в пролива на Корфу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Инцидент в пролива на Корфу
Студена война
Въпреки британските обвинения към ФНРЮ мините се оказват от Кригсмарине
Въпреки британските обвинения към ФНРЮ мините се оказват от Кригсмарине
Информация
Период1946
МястоПролив на Корфу
РезултатДело в Световния съд, приключило през 1949 г.
Страни в конфликта
Албания Албания Великобритания
Командири и лидери
Енвер Ходжа
Мехмет Шеху
Уинстън Чърчил
Клемент Атли
Сили
Албански военноморски силиКралски военноморски сили
Жертви и загуби
няма84 убити
42 ранени
2 повредени разрушителя
Инцидент в пролива на Корфу в Общомедия

Инцидентът в пролива на Корфу е условно название на три отделни въоръжени инцидента между Албания и Великобритания през 1946 г. Жертвите са общо 86 британски моряци, 2 британски разрушителя излизат от строя и от британските ВМС.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

Това е първият сериозен инцидент след т.нар. Иранска криза, имащ характер на въоръжен сблъсък след края ВСВ (няма и година от безусловната капитулация на Япония) и формално слагащ началото на Студената война. При гласуването на двете резолюции на СС на ООН с № 19 и 22 от 1947 г., СССР и Полша, а при едната и Сирия, се въздържат да подкрепят Великобритания в обвиненията ѝ към Албания за вината за тези инциденти. По това време бушува гражданска война в Гърция, а албанското държавно ръководство не знае за сключеното процентно споразумение, в което даже Албания не фигурира като субект (Албания е единствената страна-членка на Варшавския договор по-късно, в която не е влизала Червената армия). Съветският съюз не иска да нагнетява международната обстановка и се въздържа при гласуванията в СС на ООН, предвид напредъка на ядрената програма на СССР.

Първи инцидент[редактиране | редактиране на кода]

Първият инцидент се разиграва на 15 май 1946 г., когато албанската брегова охрана обстрелва два британски миноносеца, извършващи инспекция и прочистване на провлака от мини.

Втори инцидент[редактиране | редактиране на кода]

Вторият инцидент, който е и най-сериозния, се случва на 22 октомври същата година, когато два британски разрушителя претърпяват материални и човешки загуби, след като попадат на мини в смятаните за безопасни води, намиращи се в близост до албанското крайбрежие. Албанската брегова артилерия няма отношение към инцидента, при който последователно и двата британски разрушителя се натъкват на две немски морски мини в непосредствена близост до албанския бряг. Британското правителство хвърля афектно и изначално вината върху два югославски военни кораба, които пребивават в пролива на 20 октомври същата година, т.е. че югославяните и албанците са минирали заедно пролива (Албания няма военноморски сили по това време). Постфактум се изяснява, че мините са немски и от ВСВ.

Трети инцидент[редактиране | редактиране на кода]

Третият инцидент се случва между 12 и 13 ноември 1946 г., когато британски кораби нарушават териториалните води на Албания, която се оплаква пред ООН. Британското правителство отнася случая да Съвета за сигурност и завежда дело пред Международния съд, обвинявайки Албания, че залага мини във водите на канала, и настоявайки за изплащане на репарации за нанесените върху корабите ѝ щети. Албания отхвърля обвиненията и отказва да плати на Великобритания присъдената от Международния съд сума за обезщетение, което става причина Великобритания да изземе 1574 килограма албанско злато, депозирано в трезорите на Банк ъф Ингланд.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

В крайна сметка, инцидентът предизвиква прекратяване на преговорите за възобновяване на дипломатическите отношения между Албания и Великобритания, които са възстановени едва през 1991 г. След края на Студената война, Великобритания и Франция изтъкват резерви към започването на преговори за влизането на Албания в ЕС, заради т.нар. албанска мафия. Това е причината, началото на преговорния процес между Албания и ЕС да се проточи с близо десетилетие.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]