Инцидент 228

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Инцидент 228
228 Incident h.jpg
Тълпа пред Службата на тютюневия монопол на 28 февруари 1947 г.
Информация
Период27 февруари 1947 – 16 май 1947
МястоТайван
Инцидент 228 в Общомедия

Инцидентът 228 или клането от 28 февруари (на китайски: 二二八事件) е анти-правителствен бунт в Тайван. Получава името си от датата на събитието, което започва на 27 февруари 1947 г. и е насилствено потушено от правителството на Република Китай, водено от партията Гоминдан. На 28 февруари те започват масово преследване, задържане и екзекуции на местното население. Предполагаемия брой на жертвите варира между 18 хил. и 28 хил. души.[1] Клането бележи началото на периода на терор на партията Гоминдан в Тайван, през който десетки хиляди граждани изчезват, биват убивани или хвърляни в затвора. Този инцидент е един от най-важните събития в модерната история на Тайван и изиграва основна мотивация за освободителното движение на Тайван.

През 1945 г., след капитулацията на Япония в края на Втората световна война, Съюзниците дават временния административен контрол над Тайван на Република Китай, като така слагат край на 50-годишната японска колониална власт. Местните жители се обиждат от своевластното и често корумпирано поведение на властите на Гоминдана, включително произволно конфискуване на частна собственост и погрешното ѝ икономическо управление. На 27 февруари 1947 г. в Тайпе възниква спор между търговец на цигари и офицер от Службата на монопола, от който пламва гражданско неподчинение и открит бунт, който продължава с дни.[2] Насилието се разпространява и води до безразборно линчуване на хората от континентален Китай. Бунтът е кърваво потушен от Националната революционна армия, а на острова е обявено военно положение.

Темата официално е табу в продължение на десетилетия. На годишнината от събитието през 1995 г. президентът на Тайван Ли Тенхуей говори по темата за пръв път публично. В днешно време събитието се дискутира открито, а детайлите покрай него вече са обект на правителствени и академични изследвания. 28 февруари е официален празник в страната, като всяка година на тази дата президентът на Тайван се събира с други държавни служители, за да ударят възпоменателен звънец в памет на жертвите. Паметници и паркове в памет на жертвите от 28 февруари са издигнати в редица тайвански градове.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Forsythe, Michael. Taiwan Turns Light on 1947 Slaughter by Chiang Kai-shek’s Troops. // New York Times, 14 юли 2015.
  2. Kerr, George H., Stuart, John Leighton. Memorandum on the Situation in Taiwan. American Embassy, Nanking, China. reprinted in United States relations with China, with special reference to the period 1944 – 1949, based on the files of the Department of State. Washington, U.S. Govt. Print. Off., August 1949. OCLC 664471448. с. 923 – 938.
  3. 二二八紀念碑