Ипотечна криза в САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Кризата с високорисковите ипотечни заеми избухва в САЩ през юли - август 2007 г., и се разраства от септември 2008 г. до глобална криза. Тя е един от първите индикатори за Световна финансова криза и се характеризира с рязко покачване ръста на необслужваните високорискови ипотечни заеми и в резултат на това последващ спад на ценните книжа, обезпечаващи посочените ипотеки.

Причините за избухване на дадена ипотечна криза могат да бъдат най-разнообразни, като сред водещите е надценяване стойността на обезпечението - недвижимите имоти, както и възможността длъжниците да обслужват ипотечните си кредити при зададените предварително от банките високи нива на лихвения процент по ипотечните кредити.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ипотечный кризис в США (2007)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.