Иречекова линия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иречековата езикова линия

Езиковата линия на Иречек или Иречекова езикова линия е мислена линия която разделя Балканския полуостров на две езикови сфери на влияние до IV век - латинска и гръцка.

Линията тръгва близо до Лежа (град) в Албания, стига до Сердика, и от нея се качва по билото на Стара планина за да стигне Черно море.

Езиковата линия е очертана въз основа на археологически и палеографски изследвания. Първият учен който очертава езиковата линия е Константин Иречек (през 1911 г.), по който носи и името си.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Јиречекова линија“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония