Ирина Гатилусио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ирина
византийска императрица
Лични данни
Родена ?
Починала 1 юни 1440 г.
Лемнос
Семейство
Брак император Йоан VII Палеолог
Баща Франческо II Гатилусио
Майка Валентина Дория

Ирина Гатилусио е византийска императрица, съпруга на император Йоан VII Палеолог.

Ирина е дъщеря на Франческо II Гатилусио, лорд на Лесбос, и Валентина Дория. По бащина линия Иина е правнучка на византийския император Андроник III Палеолог и на Анна Савойска от дъщеря им Мария Палеологина, която е майка на Франческо II.

Ирина е омъжена за втоия си братовчед Йоан VII Палеолог, който е син на Андроник IV Палеолог и на Кераца Българска.

През април 1390 Йоан VII Палеолог детронира дядо си Йоан V Палеолог и управлява като император няколко дни от 14 до 17 април 1390, когато Йоан V успява да си върне отново управлението. След това Йоан VII запазва титлата съимператор и се установява в Силиврия. Там той пребивава до инвазията на турците, начело със султан Баязид. След смъртта на Йоан V престолът е зает от чичото на Йоан VII, Мануил II Палеолог. Името на Ирина по време на тези събития не се споменава никъде, което дава основание да се смята, че е възможно по това време тя все още да не е била съпруга на Йоан VII.

През 1399 г. Йоан VII поема управлението на Контснтинопол като регент на Мануил II Палеолог, който заминава на обиколка из Западна Европа, където търси подкрепа срещу султан Баязид, който обсажда Константинопол. По това време Ирина вече се споменава като съпруга на регента.

Йоан VII остава на власт до заръщането на Мануил II през 1403 г. Тогава Йоан и Ирина са изгонени от Константинопол, заради подозрения, че планират да завземат престола. Двамата обаче запазват императорските си титли и основават свой двор в Солун, където Йоан умира на 22 септемви 1408 г. Ирина надживява съпруга си и се установява на остров Лемнос, където се замонашва под името Евгения. Датат на смъртта ѝ, 1 юни 1440 г., е посочена в хрониката на Сфранцес.

Йоан VII Палеолог и Ирина Гаталусио имат един син - Андроник V Палеолог.