Ирина Гатилусио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ирина
византийска императрица
Лични данни
Родена ?
Починала 1 юни 1440 г.
Лемнос
Семейство
Брак император Йоан VII Палеолог
Баща Франческо II Гатилузо
Майка Валентина Дория
Герб Gatiluzio.jpg

Ирина Гатилусио е византийска императрица, съпруга на император Йоан VII Палеолог.

Ирина е дъщеря на Франческо II Гатилусио, лорд на Лесбос, и Валентина Дория, дъщеря на Умберто Дория (Дорино II). По бащина линия Ирина е правнучка на византийския император Андроник III Палеолог и на Анна Савойска от дъщеря им Мария Палеологина, която е майка на Франческо II.Ирина има трима братя и две сестри - Катерина Гатилузо и Елена Гатилузо, омъжена за сръбския депсот Стефан Лазаревич.

Ирина е омъжена за втоия си братовчед Йоан VII Палеолог, който е син на Андроник IV Палеолог и на Кераца Българска.

През април 1390 Йоан VII Палеолог детронира дядо си Йоан V Палеолог и управлява като император няколко дни от 14 до 17 април 1390, когато Йоан V успява да си върне отново управлението. След това Йоан VII запазва титлата съимператор и се установява в Силиврия. Там той пребивава до инвазията на турците, начело със султан Баязид. След смъртта на Йоан V престолът е зает от чичото на Йоан VII, Мануил II Палеолог. Името на Ирина по време на тези събития не се споменава никъде, което дава основание да се смята, че е възможно по това време тя все още да не е била съпруга на Йоан VII.

През 1399 г. Йоан VII поема управлението на Контснтинопол като регент на Мануил II Палеолог, който заминава на обиколка из Западна Европа, където търси подкрепа срещу султан Баязид, който обсажда Константинопол. По това време Ирина вече се споменава като съпруга на регента.

Йоан VII остава на власт до заръщането на Мануил II през 1403 г. Тогава Йоан и Ирина са изгонени от Константинопол, заради подозрения, че планират да завземат престола. Двамата обаче запазват императорските си титли и основават свой двор в Солун, където Йоан умира на 22 септемви 1408 г. Ирина надживява съпруга си и се установява на остров Лемнос, където се замонашва под името Евгения. Датата на смъртта ѝ, 1 юни 1440 г., е посочена в хрониката на Сфранцес.

Йоан VII Палеолог и Ирина Гаталусио имат един син – Андроник V Палеолог.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

  • Франческо II Гатилузо, баща
  • Валентина Дория, майка
  • Якобо Гатилузо (1403 – 1428), брат
  • Дорино Гатилузо, владетел на Лесбос (1428 – 1455), брат
  • Паламиди Гатилузо, владетел на Енос (1409 – 1455), брат
  • Катерина Гатилузо, сестра, омъжена за барон Пиер Грималди.
  • Елена Гатилузо, сестра, омъжена за сръбския деспот Стефан Лазаревич.