Иртиш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Иртиш
Irtish v Omsk.JPG
Река Иртиш до Омск
Irtysh basin-bg.PNG
Речната система Об-Иртиш
Общи сведения
Местоположение Китай, Казахстан, Русия
Дължина 4248 km
Водосборен басейн 1 643 000 km²
Отток в края - 3000 m³/s
Начало
Място Монголски Алтай в Китай
Координати 47°52′29.49″ с. ш. 89°58′23.01″ и. д. / 47.874859° с. ш. 89.973061° и. д.
Надм. височина 2930 m
Устие
Място река Об
Координати 61°04′08.76″ с. ш. 68°55′30.36″ и. д. / 61.0691° с. ш. 68.9251° и. д.
Надм. височина 23 m
Иртиш в Общомедия

Иртиш (на китайски: 额尔齐斯河, пинин: É'ěrqísī hé; на казахски: Ертіс; на руски: Иртыш) е река в Северна Азия, ляв (и главният) приток на река Об. Протича през Китай, Казахстан и Русия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Иртиш се влива в р. Об, но е по-дълъг от него до мястото на сливането. Най-големият му приток е р. Тобол. Речната система Об-Иртиш формира един от най-големите водосборни басейни в Азия, включвайки големи части от Западен Сибир и планината Алтай. Дължината на Об-Иртиш е сред най-големите на Земята.

По Иртиш река и нейните околности има голям брой природни паметници, исторически и архитектурни паметници, интересни туристически дестинации.

Иртиш е най-дългият приток в света (следва го Мисури, приток на Мисисипи). От общата му дължина през Китай са 525 км (Синдзян-уйгурски автономен регион), през Казахстан - 1700 км (Източноказахстанска и Павлодарска област), а през Русия - 2010 км (Омска и Тюменска област, вкл. Ханти-Мансийски автономен окръг). Площта на водосборния басейн е 1643 хил. км².

Изворите на Иртиш се намират в Китай, на няколко километра от границата с Монголия, на източните склонове на хребета Монголски Алтай. От Китай реката преминава в Казахстан (под името Черен Иртиш), протича през Зайсанската котловина и се влива с голяма делта в езерото Зайсан, в което се вливат и много реки от Рудния Алтай и хребетите Тарбагатай и Саур. Многократно подсилен от водите им, Иртиш се оттича от езерото Зайсан на северозапад през Бухтарминската и разположената след нея Уст-Каменогорска ВЕЦ. Надолу по течението се намират Шулбинската ВЕЦ и град Семипалатинск. Иртиш се влива в Об на около 10 километра след Ханти Мансийск.

При гр. Аксу (Казахстан) е връзката с канал „Иртиш - Караганда“, използван за водоснабдяване (Караганда, Екибастуз и др.) и напояване.

Градове на Иртиш (от извора към устието):

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]