Ируканджи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ируканджи
Общоприето наименование
Терминът « Ируканджи » се използва на български в няколко отделни таксона.
Irukandji-jellyfish-queensland-australia.jpg
Ируканджи (M. kingi) в пластмасов контейнер
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Cnidaria Мешести
клас: Cubozoa Кубомедузи
разред: Carybdeida
Парафилетична група
Включени групи Carukia barnesi
Malo kingi

Ируканджи са малки, изключително отровни медузи, срещани във водите край Австралия.[1] Познати са два вида ируканджи: Carukia barnesi и открития през 2007 г. Malo kingi.[2]

Тялото на медузата е с размери от 12 до 25 mm, но пипалата ѝ достигат от 5 cm до 1 метър. След ужилване се появява т. нар. „Синдром ируканджи“, при който се наблюдават мускулни спазми, силни болки в гърба и бъбреците, парещо усещане по кожата и лицето, главоболие, гадене, потене, повръщане, сърцебиене и високо кръвно. Самото ужилване не е много дразнещо, гореописаните сипмтоми се появяват след около 30 минути и траят от няколко часа до няколко дена. Жертвите трябва да се хоспитализират.

Когато се приложи подходящо лечение, изходът не е фатален, но през 2002 г. двама души са починали след ужилване от ируканджи, което подсилва страховете от медузата.

През 1966 г. д-р Джак Барнс от Кеърнс, Куинсланд, Австралия доказва, че синдромът ируканджи действително се причинява от медузата ируканджи, като за да се убеди в това, той се подлага на ужилване, заедно с 14-годишния си син и пазача им. След като са откарани в болницата, тримата оживяват. За това, след 31 години, през 1997 г. Барнс е награден с Награда Дарвин [3] .

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))  Irukandji Jellyfish. // irukandjijellyfish.com. Посетен на 3 декември 2012.
  2. ((en)) Gershwin, Lisa-Ann. Malo kingi: A new species of Irukandji jellyfish (Cnidaria: Cubozoa: Carybdeida), possibly lethal to humans, from Queensland, Australia. // Посетен на 2010-07-23.
  3. ((en)) Fred Walker. Stingy Scientist. // DarwinAwards.com, 1997. Посетен на 23.04.2008.