Исагогика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Исагогиката (на гръцки εἰσαγωγή, от εσαγωγ - въведение), е дял в библеистиката, който се занимава с възникването на книгите от Свещеното Писание - авторство, автентичност, каноничност, историческа и културна среда по време на написването и др. Бива обща (когато засяга целия канон), и частна (когато засяга отделните книги). В рамките на тълкуванието, предхожда херменевтиката и екзегетиката.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Наименованието на дисциплината произлиза от Аристотеловия труд "Категории" от Органона. Понятието е заимствано от древногръцката философия и въведено от Порфирий в логиката през втората половина на 3 век, като е утвърдено и в/за схоластиката от Боеций.

Боеций въвежда исагогиката като религиозна дисциплина в богословието, която през средновековието се изучава в европейските училища и университети. Исагогиката има фундаментално значение за развитието на средновековната философско-богословска мисъл и логика, сред чиито основни цели е да докаже боговдъхновенността на книгите от Библията, основно тези на Новия завет, в спора с другите религии. Исагогиката има и ключово значение за разбирането на средновековния мироглед и философия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Isagoge“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.