Исак Комнин (син на Алексий I Комнин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Исак Комнин.

Исак Комнин
византийски севастократор
Исак Комнин 
Роден: 16 януари 1093 г.
Починал: 1152 г. (58 г.)

Севастократор Исак Комнин (на гръцки: Ισαάκιος Κομνηνός, след 16 януари 1093 - ок. 1154) e трети син на византийския император Алексий I Комнин и баща на император Андроник I Комнин.

Исак Комнин е роден в Константинопол. Той е син на Алексий I Комнин и Ирина Дукина. Брат e на Йоан II Комнин и на Анна Комнина, първата жена историк в историята. При управлението на баща си Исак Комнин получава титлата кесар, а през 1118 г. Йоан II го удостоява и с титлата севастократор.

През 1130 г. отношенията между Исак и Йоан II се влошават и след разкриване на един заговор срещу императора, Исак Комнин е принуден да напусне Константинопол. В продължение на 6 години севастократорът пребивава в чужбина - приет е в двора на Данишмендите в Мелитена, а по-късно се установява и в Йерусалим. През 1136 г. Исак Комнин се завръща в Константинопол, където е реабилитиран от брат си.

След смъртта на брат си Исак Комнин прави неуспешен опит да завземе властта през 1146-1147 г., поради което е заточен в Хераклия Понтика по заповед на племенника си, император Мануил I Комнин. Скоро след това е принуден да се замонаши и през 1153 г. основава собстен манастир край Енос, в Тракия.

Исак Комнин е женен за Ирина, за която се смята че е Киевска княгиня. От нея той има шест деца:

  • Йоан, наречен Челеби, тъй като приема исляма
  • Андроник I
  • Мария Комнина
  • Анна Комнина
  • Евдокия Комнина
  • Елена Комнина, омъжена вероятно за киевския княз Юри Дъгоруки

Предполага се, че Исак Комнин е имал и втора съпруга - грузинската принцеса Ката Багратиони, дъщеря на грузинския цар Давид IV и Русудан Арменска.

Исак Комнин има един незаконен син - Алексий Комнин

Източници и библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Paul Magdalino, The Empire of Manuel I Komnenos 1143–1180, Cambridge University Press, 1993.
  • K. Varzos, Ē genealogia tōn Komnēnōn, Thessalonikē, 1984.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Isaac Komnenos (d. 1152)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.