Исидор Киевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Исидор.

Патриарх Исидор (картина)

Исидор Киевски (на гръцки: Ισίδωρος του Κιέβου; на латински: Isidorus Kioviensis; на руски: Иси́дор Ки́евский, Isidor von Thessaloniki, * 1380/1390 в Солун или вМонемвасия, Византийска Гърция, Византия, † 27 април 1463 в Рим, Папска държава), е църковен политик и гръцки епископ. Той е митрополит на Москва от 1437 до 1441 г., привърженик на църковния съюз от Флоренция.

Той е син на гръцки или елинизирани български родители. Получава теологично образование в манастира Св. Деметриус в Константинопол. През 1434 г. е изпратен от византийския император Йоан VIII Палеолог на събора (концил) в Базел (1431–1449), за да получи подкрепата на папството в борбата против турците. През 1437 г. Исидор е определен от гръцко-православния патриарх Йосиф II за митрополит на Киев и цяла Русия. (От 1326 г. седалището не е вече в Киев, а в Москва).

Папа Евгений IV прави Исидор легат за цяла Русия и Литва, през 1439 г. кардинал и през 1440 г. кардинал-свещеник на Santi Marcellino e Pietro в Рим. През 1441 г. московският великкняз Василий II го сваля, след като той прокламирал в Кремъл църковния съюз. Той е последният гръцки митрополит на руската православна църква, която тогава се разделя от Константинопол. Исидор е затворен в затвор, успява обаче да избяга и през 1443 г. пристига в Рим. Папа Николай V (1447–1455) го изпраща заедно с 200 войника като легат в Константинопол.

При завладяването на Константинопол от турците той преоблечен избягва. В Рим през 1451 г. папа Николай го прави кардинал-епископ на Сабина. Папа Пий II (1458–1464) го издига дори на униатски архиепископ на Кипър и 1458 г. на латински патриарх на Константинопол (да не се бърка с патриарх Исидорос от 14 век), където турците поставят обаче Генадий Схоларий.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Isidor von Kiew, In: Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church, online, fiu.edu, Florida International University