Искра Фидосова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Искра Фидосова Искренова)
Искра Фидосова
български политик
10 юли 2009 г.
Родена
22 август 1971 г. (52 г.)
Народен представител в:
XLI НС   XLII НС   

Искра Фидосова Искренова е депутат в XLI народно събрание, пръв съпредседател на парламентарната група на партия ГЕРБ. Председател на комисията по правни въпроси към XLI НС. Избрана е за мажоритарен депутат от 12-и многомандатен избирателен район – Монтана.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1989 г. завършва Природоматематическа гимназия в Монтана, а през 1994 г. висше юридическо образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2001 година се обучава в Международния институт за нотариуси – Швейцария.

Работи в инспекцията по труда и община Монтана като юрисконсулт в периода 1994 г. до 1998 г., преди да спечели през 1998 г. първия конкурс за нотариуси. Сдобива се и със собствена стара къща в центъра на Монтана до Съдебната палата, в която разполага нотариалната си кантора, единствена по това време в града.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Искра Фидосова е омъжена за по-младия от нея сръбски гражданин Томислав Живкович, бивш футболист на „Раднички Пирот“. Има син Франсоа.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Нотариалната кантора на Искра Фидосова в Монтана

Израстването си в политиката Искра Фидосова започва като привърженичка на Симеон Сакскобургготски и НДСВ, откъдето идва и запознанството ѝ с Бойко Борисов (по това време главен секретар на МВР). Посреща Симеон Сакскобургготски при първото му посещение в Монтана, откогато пази маслен портрет на съпругата му доня Маргарита, който е окачен в офиса ѝ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]