Испанска ела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Испанска ела
Abies pinsapo Pinsapar de Froncaire 1.jpg
Los Reales de Sierra Bermeja (Málaga, España) 10.JPG
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Pinophyta
клас: Pinopsida Иглолистни
разред: Pinales
семейство: Pinaceae Борови
род: Abies Ела
вид: A. pinsapo Испанска ела
Научно наименование
Уикивидове Abies pinsapo
Boiss., 1838 г.
Испанска ела в Общомедия

Испанската ела (Abies pinsapo) достига височина до 25 m и около 1 m диаметър. Короната е ширококонусовидна и достига почти до основата на стъблото. Кората е тъмносива, гладка, а при възрастните дървета плочковидно напукана. Младите клонки са голи, червено-кафяви. Пъпките са заоблени и засмолени. Листата са линейни, сравнително къси – от 8 до 13 mm и 2 – 3 mm широки, твърди, сиво-зелени. Наредени са по цялата обиколка на клонката. Мъжките генеративни органи са събрани в овални, тъмночервени реси. Женските са цилиндрични шишарки, дълги 10 – 15 cm, с диаметър 4 – 5 cm, най-често групирани близо до върха. Покривните люспи са значително по-къси от семенните. Семето е дълго около 7 mm, тъмнокафяво и има светлокафяво крилце.

Клон с листа

Испанската ела има сравнително бавен растеж. Не е взискателна към богатство на почва и се развива успешно на песъчливи и сухи почви. Тя е топлолюбив и светлолюбив вид. Устойчива е на вредни газове в атмосферата. Естественият ѝ ареал е ограничен в южните части на Испания и Мароко, от 1000 до 2000 метра надморска височина, където образува чисти насаждения в по-високите части и смесени в по-ниските. Отглежда се успешно в Западна и Средна Европа. В България се култивира главно като парково дърво.

Различават се три вариетета:

  • Abies pinsapo var. pinsapo – разпространен в Испания
  • Abies pinsapo var. marocana – разпространен в Мароко
  • Abies pinsapo var. tazaotana – Мароко

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Conifer Specialist Group. Abies pinsapo. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 1998. Посетен на 26 март 2010. (на английски)