Испанска ела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Испанска ела
Sierra de las Nieves.jpg
Испанска ела в Сиера де лас Нивес
Los Reales de Sierra Bermeja (Málaga, España) 10.JPG
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Plantae Растения
отдел: Pinophyta
клас: Pinopsida Иглолистни
разред: Pinales
семейство: Pinaceae Борови
род: Abies Ела
вид: A. pinsapo Испанска ела
Научно наименование
Уикивидове Abies pinsapo
Boiss., 1838[2]
испанска ела в Общомедия

Испанската ела (Abies pinsapo) достига височина до 25 m и около 1 m диаметър. Короната е ширококонусовидна и достига почти до основата на стъблото. Кората е тъмносива, гладка, а при възрастните дървета плочковидно напукана. Младите клонки са голи, червено-кафяви. Пъпките са заоблени и засмолени. Листата са линейни, сравнително къси – от 8 до 13 mm и 2-3 mm широки, твърди, сиво-зелени. Наредени са по цялата обиколка на клонката. Мъжките генеративни органи са събрани в овални, тъмночервени реси. Женските са цилиндрични шишарки, дълги 10-15 cm, с диаметър 4-5 cm, най-често групирани близо до върха. Покривните люспи са значително по-къси от семенните. Семето е дълго около 7 mm, тъмнокафяво и има светлокафяво крилце.

Клон с листа

Испанската ела има сравнително бавен растеж. Не е взискателна към богатство на почва и се развива успешно на песъчливи и сухи почви. Тя е топлолюбив и светлолюбив вид. Устойчива е на вредни газове в атмосферата. Естественият ѝ ареал е ограничен в южните части на Испания и Мароко, от 1000 до 2000 метра надморска височина, където образува чисти насаждения в по-високите части и смесени в по-ниските. Отглежда се успешно в Западна и Средна Европа. В България се култивира главно като парково дърво.

Различават се три вариетета:

  • Abies pinsapo var. pinsapo – разпространен в Испания
  • Abies pinsapo var. marocana – разпространен в Мароко
  • Abies pinsapo var. tazaotana – Мароко

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Conifer Specialist Group. Abies pinsapo. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 1998. Посетен на 26 март 2010. (на английски)
  2. внесено от: Уикипедия на немски език