Испанско врабче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Испанско врабче
♂ Испанско врабче
Испанско врабче
♀ Испанско врабче
Испанско врабче
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Врабчоподобни (Passeriformes)
семейство:Врабчови (Passeridae)
род:Врабчета (Passer)
вид:Испанско врабче (P. hispaniolensis)
Научно наименование
Temminck, 1820
Разпространение
SpanishSparrowMap.svg
Испанско врабче в Общомедия
[ редактиране ]
Яйца на испанско врабче

Испанското врабче (Passer hispaniolensis) е дребна птица от семейство Врабчови (Passeridae). По външен вид и поведение много подобна на Домашното врабче, с което бива бъркано от неопитните наблюдатели. За разлика от него черното петно на гърдите е много по-голямо (поради което бива наричано понякога и „черногърдо врабче“) и няма овална форма, а външните му краища се спускат по-надолу от средната част. Дължина на тялото: 15 см. Горната част на главата е с ръждив цвят, за разлика от сивия при домашното врабче. Женските са практически неразличими при тези два вида. Понякога се смята, че така нареченото италианско врабче не е подвид или раса на домашното, а хибрид между тези два вида.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Гнездото има типичната за врабчетата форма на топка с отвор отстрани. То е добре оплетено и застлано с пух. Гнезди често и в дупки, но в сравнение с домашното врабче по-често прави и гнездо сред клони на дървета или друго открито място. Обитава горски насаждения по брегове на езера, блата и реки, паркове. Образува и шумни гнездови колонии. Брачната песен е силно „чиу-чуит-чуит"

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Passer hispaniolensis (Temminck, 1820). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)