Истински ейл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Истински ейл
(Real ale)
British dimpled glass pint jug with ale.jpg
Произход  Великобритания
Тип бира ейл
Истински ейл
(Real ale)
в Общомедия

Истински ейл (Real ale) е название, въведено от Кампанията за истински ейл за ейл, отговарящ на следните изисквания: „бира, сварена от традиционни съставки, получена чрез вторична ферментация и отлежала в контейнер, от който тя се разлива без използване на постъпващ отвън въглероден двуокис“. Този термин се използва изключително във Великобритания.

Технология[редактиране | редактиране на кода]

Основната разлика между истинският ейл и останалите ейлове е в това, че дрождите все още са живи и се намират в съда (буре или контейнер), от който се налива истинският ейл, макар че те падат на неговото дъно и обикновено не попадат в чашите. Поради това процесът на ферментация продължава да протича в бурето или бутилката и позволява бирата да запази своята свежест.

Другата разлика е в това, че истинският ейл трябва да се разлива без помощта на добавен въглероден двуокис. Ейловете от буре, които запазват своята свежест за сметка на въздухообменни механизми и добавяне на въглероден двуокис за увеличаване срока на годност, не се считат за истински ейлове.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • The Campaign for Real Ale (CAMRA)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]