Истински курс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Истински курс е ъгълът, заключен между северното направление на меридиана в мястото на измерване и направлението на проекцията на надлъжната ос на обекта спрямо хоризонталната плоскост[1], отмерва се по часовниковата стрелка от направлението на географския север. По същество показва направлението на носа на самолета (или друг обект) относително север.

Непосредствено се измерва с помощта на високоточните инерционни навигационни системи или жирокомпасите.

Широко се използва в аерофотометрията, картографията, и в други приложения на геоматиката.

Показва се в ъглови градуси в диапазона 0…360°, понякога − 180…180°. 0° винаги се използва за указване на направлението на объекта на север, 90° – на изток.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Истинный курс“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.