Исторически музей (Велинград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Исторически музей
(Велинград)
МестоположениеВелинград
Тематикаистория
археология
етнография
Основан1952
Обект на БТС 55
Печатима
Работно време
Лятно работно време9:00 – 17:30
(почивни дни: няма)
Зимно работно време9:00 – 17:00
(почивни дни: неделя)
Допълнителна информация
ДиректорСнежана Велева
Адресул. Владо Черноземски 4, Велинград 4600
Телефон0359/ 52591
СайтОфициален сайт
42.0436° с. ш. 23.9869° и. д.
Местонахождение в Велинград

Историческият музей във Велинград, България се намира в квартал Каменица, в непосредствена близост до църквата „Света Троица“, на адрес улица „Владо Черноземски“ 4.

История[редактиране | редактиране на кода]

Учителят Христо Масларов поставя началото на музейното дело в района. Той създава археологическа сбирка в читалището на село Каменица сега квартал на Велинград. През 1951 година е основан Градски историческия музей, който по-късно е преобразуван в Къща музей „Вела Пеева“. През 1991 година статута на музея се променя на Исторически музей-Велинград.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

  • До 1951 година в читалището на Каменица
  • От 1951 – 1982 се помещава в родната къща на партизанката Вела Пеева
  • От 1982 година насам музеят се помещава в специално построена за него нова сграда.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Постоянна мемориална изложба „Вела Пеева“[редактиране | редактиране на кода]

Експозицията разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944 година като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската ѝ политика по време на Втората световна война. Експозицията представя и събитията преди и по време на Втората световна война. През 1948 година при сливането на селищата Каменица, Лъджене и Чепино, новосъздаденият град е кръстен на нея – Велинград.

Постоянна етнографска изложба „Великденски писани яйца“[редактиране | редактиране на кода]

Тук е най-голямата колекция от великденски писани яйца в България. Тя показва Чепинската традиция за изписване на яйцата с писалка и восък. Могат да се видят писани яйца и от други райони на страната, както и от Централна и Източна Европа. Всяка година в навечерието на Великден музеят организира изложби на велинградски писани яйца, демонстрации на традиционната восъчна техника, работилници и конкурс за писани яйца.

Постоянна етнографска изложба „Николай Гяуров“[редактиране | редактиране на кода]

Най-новата експозиция на музея е посветена на оперния певец Николай Гяуров, който е роден в града. Семейството му е дарило много вещи, снимки и документи на оперения певец. Показани са оригинални костюми от постановки в операта „Ла Скала“ в Милано, матрица на монета, сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения. Експозицията е „подвижна“ и често е гост на различни музеи в страната и чужбина.

Постоянна етнографска изложба „Планината гостоприемен дом“[редактиране | редактиране на кода]

В тази експозиция са показани разнообразни костюми на различните религиозни общности, населяващи Чепинския край – християни, мюсюлмани, армъни. С каменни надписи и снимки са представени най-старите действащи минерални бани в България, които са били построени през 1750 – 1751 г. включени са макети и експонати на стари водни съоръжения – чаркове и тепавици.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]