Исторически факултет (Великотърновски университет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Исторически факултет
Централната сграда на Великотърновския университет през 2015 г., в която се помещава Историческия факултет.
Основаване1968 г.;
преди 56 години
 (1968)
ВУЗВеликотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“
Местоположениеул. „Теодосий Търновски“ №2, Велико Търново, България
Декандоц. д-р Николай Ангелов Кънев
43.0781° с. ш. 25.6491° и. д.
Местоположение във Велико Търново.

Историческият факултет на Великотърновския университет е факултет по История, разкрит през 1968 г. във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Първоначално обучението по специалност История (разкрита през септември 1963 г.) е осъществявано от учредената Катедра по история. Първият ръководител на Катедрата е чл.-кор. проф. Александър Бурмов, който е и първият Ректор на ВТУ.

През 1968 г. са учредени първите два самостоятелни факултета във Великотърновската Алма матер – Историческият и Филологическият.[1]

От 1968 г. до днес десет декани са ръководили Факултета:

През годините Факултетът е дал на страната хиляди учители, научни и музейни работници, специалисти в различни професионални области.[1]

Днес Историческият факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е структуриран в пет катедри – Археология, География, Нова и най-нова история на България, Нова и най-нова обща история и Стара и средновековна история. Той е единственият в страната, който предлага обучение в четири акредитирани научни направления, а именно:

1.3. Педагогика на обучението по…

2.2. История и археология

3.1. Социология, антропология, науки за културата

4.4. Науки за Земята.

Обучението се реализира в девет бакалавърски програми: История, Археология, География, Етнология, История и география, История и философия, История и чужд език, Културен туризъм, Регионално развитие и геоикономика, както и в широка палитра от над двадесет специализиращи магистърски програми, част от които нямат аналог в страната. Факултетът е акредитиран да провежда обучение на докторанти, което се осъществява в 10 докторски програми в четирите научни направления.

В обсега на преподавателската дейност на Историческия факултет попадат още специалностите: Български език и история, Български език и география, Балканистика, както и специалности във Филиала на ВТУ в гр. Враца и в Колежа в гр. Плевен.

Щатният академичен състав във Факултета наброява общо 58 преподаватели. От тях 3 са професори доктори на историческите науки, 1 доктор на науките за културата, 12 професори доктори, 24 доценти доктори, 13 главни асистенти доктори, 3 асистенти и 2 преподаватели.

Административната дейност е подкрепена от 2 организатори учебен процес, 2 инспектори и 1 факултетски секретар.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]