История на Бахрейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Бахрейн на арабски език означава „2 морета“, наречен така поради обкръжаващите архипелага морета.

Островът е населяван още от древни времена. Стратегическото му местоположение в Персийския залив е било причина на стремежи да бъде обект на владение и влияние на асирийци, вавилонци, персийци и араби. Последните са допринесли за установяването на днешната религия – исляма, на острова.

Бахрейн е свързван с Дилмун, който е споменаван още от месопотамските цивилизации. От 6 в. до 3 в. пр.н.е. Бахрейн е бил част от Персия, управлявана от иранската династия на Ахеменидите. От 3 в. пр.н.е. до появата на исляма през 7 в. тази земя е била контролирана от династиите на партите и Сасанидите. Около 250 г. пр.н.е. партите са управлявали земите около целия Персийски залив, като пределите на владенията им са достигали до Оман.

Вярвало се е, че този остров служи за гробище за хората от близкия бряг на Арабия. Поради тази причина Бахрейн става известен като „Острова на мъртвите“.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „History of Bahrain“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.