История на Белгия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Белгийската революция
Белгийска Галия

Историята на Белгия започва още в древността. Името на държавата идва от келтското племе белги, което е живяло в Ниските земи. Тя се е явявала кръстопът на Европа от географски поглед и поради това в последните 2 000 години на територията ѝ живели различни народи. В Белгия следите си оставили келти, римляни и германи. Влизала в територията на Франция, Нидерландия, Испания и Австрия.

Първите познати народи, населявали белгия, били белгите. Те били келтски племена, които дошли от Северна Галия и били подчинени през 54 пр.н.е от Юлий Цезар. След разпадането на Римската империя през 5 век, германите се заселили в териториите на бившата римска провинция Галия, на територията на която по-късно франките формирали своята държава. Крал Кловис I приел християнството. По времето на Карл Велики територията на днешна Белгия повторно се включила във Франкската империя. През 800 той се самопровъзгласил за император на Свещената римска империя, тила, която скоро била призната и от папата.

По-късно този регион бил включен в земите на Испанска Нидерландия, докато протестантските провинмции не получават независимост. Последвала австрийска власт, която била заменена от няколкогодишно френско владение по времето на Наполеон Бонапарт. След като Наполеон окончателно бил отстранен от власт през 1815, тези земи отново влезли в територията на Нидерландия. През 1830 избухнала Белгийската революция, чийто резултат бил окончателната независимост на Белгия.

С помощта на Великобритания, за крал бил избран Леополд I. Главната политика на новосъздадената държава била неутралността ѝ, която била нарушена през 1914, когато Германия я нападнала. Така, Белгия била принудена да се включи в Първата световна война. През 1940 тя била повторно нападната от Нацистка Германия, като част от Операция Маркет-Гардън, а след войната неутралната политика била изоставена.

По време на Студената война, Белгия е член на Северноатлантическия пакт и един от основателите на Европейската икономическа общност. През 1992 тя влиза в Европейския съюз.