История на евреите в САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Входа на синагога в Ню Йорк на 6 юни 1944 г., а това е деня „Д“ на десанта в Нормандия

Историята на американските евреи датира още от времето на колонизацията на американския материк от Нидерландия и Англия, като първите евреи са заселват по днешните земи на Съединените щати заедно с първите пуритани по източното крайбрежие на САЩ.

Нидерландия е под властта на испанската корона през по-голямата част от 16 век и евреите-конверси намират на територията ѝ относително спокойствие от страна на испанската инквизиция, която иначе зорко бди за спазване на вярата. От Нидерландия тези конверси проникват и в Англия (през 1290 г. евреите са изгонени от територията ѝ), а от двете метрополии емигрират заедно с други заселници (предимно протестанти) по земите на Новия свят.[1]

До декларацията за независимост на САЩ (4 юли 1776 г.) няма данни за точния брой евреи заселили се в САЩ поради техния испански и португалски произход, т.е. те не демонстрират своя действителен произход и вяра. До 1830 г. най-многобройна в Северна Америка е еврейската общност на Чарлстън, Южна Каролина. След Виенския конгрес, закрепващ статуквото отпреди Наполеоновите войни с подялбата на Полша (виж и история на евреите в Полша) започва голяма емигрантска вълна към САЩ от немскоезичните страни и в частност от бившите полски земи.

С най-голям мащаб е еврейската емиграция към САЩ през последната петина на 19 век и в периода до Февруарската революция през 20 век, когато в Руската империя са въведени майските закони. Евреите се установяват в САЩ предимно в редица малки градове и мегаполиси, и най-вече в Ню Йорк, където те са традиционен етнически елемент. Заселническата еврейска вълна към САЩ продължава и преди, по време, и след Втората световна война, като много евреи пристигат от Съветския съюз в САЩ след 1970 година.

През 1940 г. евреите съставляват 3,7% от населението на САЩ. Днес еврейското население на САЩ възлиза на над 5 милиона и е най-голямата еврейска общност в света, но като относителен брой е под 2% от цялото население на страната. Най-големите еврейски центрове в САЩ са градския район на Ню Йорк (в който живеят 2,1 милиона евреи през 2000 г.), Лос Анджелис с 668 хилядно еврейско население, Маями с 331 хилядно еврейско население, Филаделфия с 285 хилядно еврейско население, Чикаго с 265 хилядно еврейско население и Бостън с 254 хилядно еврейско население.[2]

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Еврейската заселническа вълна в САЩ по периоди

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Атали, Жак. Евреите, светът и парите, Матрицата на американизацията на света: Съединените щати през XIX в., стр. 417-444. Рива, ISBN 954-320-002-5, 2009.
  2. Hasia Diner, The Jews of the United States (2004)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]