История на танка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Първите танкове се появяват през Първата световна война. След първоначалния, относително кратък, маневрен период на войната следва т.нар. "окопна война". В хода на войната се стига до извода, че дълбокоешалонираните отбранителни линии на противниковата отбрана се преодоляват трудно, дори и след използването на продължителна и масирана артилерийска подготовка. В резултат на това възниква схващането, че е необходимо принципно ново бойно средство съчетаващо в едно висока проходимост, голяма огнева мощ и добра защита. Новото бойно средство трябва на висока скорост да преодолява фронтовата линия и да се вклини в отбраната на противника на такава дълбочина, която да позволи осъществяването на тактически обход и обхват.

Първите танкове[редактиране | редактиране на кода]

Танкове от първата световна война помагащи на Антантата да напреднат в Лангър Франция

Решението за производството на първите танкове е взето през 1915 г. Първата машина е произведена през 1916 г. Името танк (английски: tank - цистерна, горивен резервоар) е използвано с цел да се заблуди противника при превоза на машините с железопътния транспорт. Англичаните много добре разбирали, че внезапната поява на новата машина на бойното поле ще предизвика голям шок. При транспортирането им увитите с брезент машини от далече приличали на цистерни за гориво. Поради това е пуснат слух, че това се металически цистерни предназначени за Русия. Върху брезента на руски е написано "Осторожно! Петроград.".

Първият танк е английският Мк.1. Машината е произвеждана в два модела – само с картечно въоръжение и с картечно-оръдейно въоръжение.

Унищожени британски танкове след сражение в Северна Африка по време на Втората световна война

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]