История на танка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Първите танкове се появяват през Първата световна война. След първоначалния, относително кратък, маневрен период на войната следва т.нар. "окопна война". В хода на войната се стига до извода, че дълбокоешалонираните отбранителни линии на противниковата отбрана се преодоляват трудно, дори и след използването на продължителна и масирана артилерийска подготовка. В резултат на това възниква схващането, че е необходимо принципно ново бойно средство съчетаващо в едно висока проходимост, голяма огнева мощ и добра защита. Новото бойно средство трябва на висока скорост да преодолява фронтовата линия и да се вклини в отбраната на противника на такава дълбочина, която да позволи осъществяването на тактически обход и обхват.

Първите танкове[редактиране | редактиране на кода]

Танкове от първата световна война помагащи на Антантата да напреднат в Лангър Франция

Решението за производството на първите танкове е взето през 1915 г. Първата машина е произведена през 1916 г. Името танк (английски: tank - цистерна, горивен резервоар) е използвано с цел да се заблуди противника при превоза на машините с железопътния транспорт. Англичаните много добре разбирали, че внезапната поява на новата машина на бойното поле ще предизвика голям шок. При транспортирането им увитите с брезент машини от далече приличали на цистерни за гориво. Поради това е пуснат слух, че това се металически цистерни предназначени за Русия. Върху брезента на руски е написано "Осторожно! Петроград.".

Първият танк е английският Мк.1. Машината е произвеждана в два модела - само с картечно въоръжение и с картечно-оръдейно въоръжение.

Унищожени британски танкове след сражение в Северна Африка по време на Втората световна война

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]