История на Финикийска Сицилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Артефакти край античен Солунт.
Кораб плаващ под знак на Танит напуска пристанището на Мотия (възстановка)

Историята на Финикийска Сицилия датира още от древността. Тя е свързана с овладяването на западното Средиземноморие, като е известно, че първите финикийски поселения при Херкулесовите стълбове датират от около 1200 г. пр.н.е.

Историята на финикийска Сицилия в частност е античната и обхваща периода от 8 век пр.н.е., когато след легендарното основаване на Картаген в западната част на острова са основани няколко финикийски колонии. Тази история продължава до 241 г. пр.н.е., когато римляните побеждават в първата пуническа война и по силата на поредния римско-картагенски договор пуните като правоприемници по тези места на старите финикийци, се задължават да опразнят своите сицилийски владения окончателно. Периодът на пуническа доминанта над старите финикийски колонии също се включва и разглежда в тази история.

Първите населени места основани от финикийците на остров Сицилия са търговски центрове (магазини) и са били разположени по бреговете, като с пристигането на древните гърци по тези места, финикийците се оттеглят на запад, където се и създават типични градски центрове.

Най-значимия градски финикийски център в Сицилия е Мабонат, на местото на днешната столица на острова - Палермо. През 734 г. пр.н.е. е издигната и Мотия, а след нея и Кфра (днес Солунт), която се явила трета по големина и значение финикийска колония в Сицилия, основана около 700 г. пр.н.е. Тези три града играели важна роля в търговията с околните райони и изпълнявали ролята на надеждни пристанища за финикийските и пуническите кораби.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • G.Longo, 2009 – "Quando i Fenici navigavano sul mare di Santa Flavia" Sicilia Tempo anno XLVII n.468 novembre, 26-29.