Италианската тетрадка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Предварителна скица на картината „Победителят Ханибал вижда Италия за първи път от Алпите

Италианската тетрадка е бележник (тетрадка)[1] с оригинални рисунки и авторски текстове на Франсиско Гоя, направени по време на пътуването му до Италия през 1770 г. Състои се от 83 листа бяла хартия. Художникът го купува за употреба в хода на обиколката си в тази страна. Произведен е в италианския град Фабриано.

Това е сборник с произведения на изкуството, чертежи, архитектурни паметници и копия на картини, които вижда по време на италианския си престой, крайъгълен камък в неговия живот. Той рисува с молив, червен молив и мастило. Тетрадката се счита за изчезнала в продължение на двеста години и е идентифицирана едва през 1994 г.[2] Дотогава е разглеждана като анонимно творение и съхранявана в Кинта де Селгас, Кудийеро.

Текстовете, някои от които по-късно са презаписани, събират на едно място семейни новини, като например сватбата му или датите на раждане на децата му. През октомври 1993 г. тетрадката е закупена от Кабинета за графики и рисунки от музея Прадо за 110 милиона песети, със средства от наследството Вийаескуса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Infogoya. „Dibujos. El Cuaderno italiano, página de la Universidad de Zaragoza y la Institución „Fernando el Católico“-Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 1996.
  2. «El Goya más íntimo», El Mundo, 22 de julio de 1994