Иф (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Иф.

Замъкът Иф
Château d'If
20030614-204 Marseille Château d'If From Ferry.jpg
Prisonniers du château d'If, Marseille, Bouches du Rhône, France 08.jpg
Map
Местоположение в Frioul Islands
Информация
СтранаFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
ОснователФрансоа I
Строителство1524 – 1531
Известни обитателиЕдмон Дантес
рицарят Анселм
Статутотворен за посетители
Замъкът Иф в Общомедия

Замъкът Иф (на френски: Château d'If, изговаря се Шато д'Иф) се намира на малкия скалист остров Иф в Марсилския залив, на около една миля от града. Построен е през 1524 – 1531 г. от крал Франсоа I, за да защитава пристанището и Марсилия, присъединена към Франция през 1480 г. През 16 век били построени крепостната стена и наблюдателната кула. В него са били разположени 22 оръдия и 200 войници.

Островът и замъкът Иф
Панорамен изглед към Иф от Марсилия

От 1634 г. замъкът-крепост е превърнат в затвор. Първият затворник в крепостта е бил рицарят Анселм, обвинен в заговор срещу монархията, който година по-късно е удушен в килията си. В продължение на три века около 3500 души са били затворени в крепостта Иф. Не е известно някой от тях да е успял да избяга от острова (освен измисления граф Монте Кристо). Бедните затворници били настанявани в малки килии без прозорци в подземията. Богатите можели срещу солидно заплащане да ползват по-големи помещения с прозорци, камина и дори гардероб. Въпреки че на една от килиите има табела, че там е живял Желязната маска, това не е потвърдено документално.

Островът става известен през 19 век покрай романа „Граф Монте Кристо“ от Александър Дюма, издаден за първи път през 1844 г. В него част от действието се развива в крепостта Иф. Тя е демилитаризирана в края на 19 век и от септември 1890 г. е отворена за посетители. Оттогава е туристическа атракция. До нея се стига лесно с някое от корабчетата, които тръгват от старото пристанище на Марсилия. Всички туристи могат да посетят килията на Едмон Дантес.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]