И изгрява слънце

от Уикипедия, свободната енциклопедия
И изгрява слънце
The Sun Also Rises
Други именаФиеста
АвторЪрнест Хемингуей
Създаване
Първо издание1926 г. г.
Оригинален езиканглийски
НачалоRobert Cohn was once middleweight boxing champion of Princeton
Край“Yes,” I said. “Isn’t it pretty to think so?”
И изгрява слънце в Общомедия

И изгрява слънце (на английски: The Sun Also Rises) е роман на Ърнест Хемингуей, публикуван през 1926 г. Основан е на реални събития. Публикуван е и с алтернативното заглавие „Фиеста“. В него са представени американски и британски имигранти, които пътуват от Париж до фестивала на Сан Фермин в Памплона, за да наблюдават борбите с бикове. Един от ранните модернистични романи, той получава смесени отзиви при публикуването. Биографът на Хемингуей Джефри Майерс обаче пише, че сега „е признат за най-голямото произведение на Хемингуей“[1], а Линда Вагнер-Мартин го нарича най-важният му роман[2]. Романът е публикуван в САЩ през октомври 1926 г. Година по-късно Джонатан Кейп публикува романа в Лондон под заглавието „Фиеста“.

Основата на романа е пътуването на Хемингуей до Испания през 1925 г. Обстановката е уникална и запомняща се, изобразяваща живота в кафенетата в Париж и вълнението от фестивала в Памплона, с раздел, посветен на описанието на риболова в Пиренеите. Редкият стил на писане на Хемингуей, съчетан със сдържаното използване на описанието за предаване на характеристики и действие, демонстрира неговата „теория на айсберга“ на писане.

Романът е „роман с ключ“: героите са базирани на реални хора от кръга на Хемингуей, а действието се основава на реални събития. Хемингуей представя схващането си, че „изгубеното поколение“ - считано за упадъчно, разпуснато и безвъзвратно увредено от Първата световна война - всъщност е устойчиво и силно[3]. Хемингуей изследва темите за любовта и смъртта, съживяващата сила на природата и концепцията за мъжествеността.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Meyers, Jeffrey (1985). Hemingway: A Biography. New York: Macmillan. ISBN 978-0-333-42126-0
  2. Wagner-Martin, Linda (1990). Introduction. in Wagner-Martin, Linda (ed). New Essays on Sun Also Rises. New York: Cambridge UP. ISBN 978-0-521-30204-3
  3. Baker, Carlos (1972). Hemingway: The Writer as Artist. Princeton: Princeton UP. ISBN 978-0-691-01305-3