И изгрява слънце

от Уикипедия, свободната енциклопедия
И изгрява слънце
The Sun Also Rises
The Sun Also Rises (1st ed. cover).jpg
Други именаФиеста
АвторЪрнест Хемингуей
Създаване
Първо издание1926 г. г.
Оригинален езиканглийски
НачалоRobert Cohn was once middleweight boxing champion of Princeton
Край“Yes,” I said. “Isn’t it pretty to think so?”
И изгрява слънце в Общомедия

И изгрява слънце (на английски: The Sun Also Rises) е роман на Ърнест Хемингуей, публикуван през 1926 г. Основан е на реални събития. Публикуван е и с алтернативното заглавие „Фиеста“. В него са представени американски и британски имигранти, които пътуват от Париж до фестивала на Сан Фермин в Памплона, за да наблюдават борбите с бикове. Един от ранните модернистични романи, той получава смесени отзиви при публикуването. Биографът на Хемингуей Джефри Майерс обаче пише, че сега „е признат за най-голямото произведение на Хемингуей“[1], а Линда Вагнер-Мартин го нарича най-важният му роман[2]. Романът е публикуван в САЩ през октомври 1926 г. Година по-късно Джонатан Кейп публикува романа в Лондон под заглавието „Фиеста“.

Основата на романа е пътуването на Хемингуей до Испания през 1925 г. Обстановката е уникална и запомняща се, изобразяваща живота в кафенетата в Париж и вълнението от фестивала в Памплона, с раздел, посветен на описанието на риболова в Пиренеите. Редкият стил на писане на Хемингуей, съчетан със сдържаното използване на описанието за предаване на характеристики и действие, демонстрира неговата „теория на айсберга“ на писане.

Романът е „роман с ключ“: героите са базирани на реални хора от кръга на Хемингуей, а действието се основава на реални събития. Хемингуей представя схващането си, че „изгубеното поколение“ - считано за упадъчно, разпуснато и безвъзвратно увредено от Първата световна война - всъщност е устойчиво и силно[3]. Хемингуей изследва темите за любовта и смъртта, съживяващата сила на природата и концепцията за мъжествеността.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Meyers, Jeffrey (1985). Hemingway: A Biography. New York: Macmillan. ISBN 978-0-333-42126-0
  2. Wagner-Martin, Linda (1990). Introduction. in Wagner-Martin, Linda (ed). New Essays on Sun Also Rises. New York: Cambridge UP. ISBN 978-0-521-30204-3
  3. Baker, Carlos (1972). Hemingway: The Writer as Artist. Princeton: Princeton UP. ISBN 978-0-691-01305-3