Йежи Кондрацки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йежи Кондрацки
Jerzy Kondracki
полски географ
Портретна фотография на проф. Кондрацки от 1997 г.
Портретна фотография на проф. Кондрацки от 1997 г.

Роден
Jerzy Aleksander Kondracki
Починал
13 април 1998 г. (89 г.)
ПогребанВаршава, Полша

Националност Полша
Учил въвВаршавски университет
Работилгеограф, университетски преподавател
Научна дейност
Областфизическа география, картография
Учил приСтанислав Ленцевич
Работил вВаршавски университет
Титлапрофесор
Членува вПолска академия на науките
Йежи Кондрацки в Общомедия

Йѐжи Александер Кондра̀цки (на полски: Jerzy Aleksander Kondracki) е полски географ, професор във Варшавския университет, автор на най-популярната физикогеографска регионализация на Полша.

Научната му дейност е насочена преди всичко към физическата география и картографията. Въвежда и развива в Полша нова комплексна методика за изследване на околната среда. Признат авторитет в областта на физикогеографската регионализация, със значителни постижения в геоморфологията, хидрологията, палеографията, картографията, както и методологията на физическата и регионалната география.

Като представител на Полша взима участие в работата на група експерти към ООН, занимаващи се със стандартизирането на географските названия. В годините 1977 – 1985 и 1987 – 1997 е ръководител на полската „Комисия за стандартизация на географските названия извън границите на Полша“.

Дългогодишен член на Полското географско дружество и на Комитета за история, наука и техника при Полската академия на науките.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((pl)) Mikulski, Zdzisław. Jerzy Kondracki (1908 – 1998). Warszawa, Kwartalnik Historii Nauki i Techniki, 44/3 – 4, 1999. с. 165 – 170. Посетен на 17.08.2018 г.