Йелу Даши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йелу Даши
耶律大石
гур хан на Кара Китай
Роден
1087 г.
днешен Китай
Починал
1143 г. (56 г.)

Йелу Даши е основател и пръв владетел (1124 – 1144) на държавата Кара Китай, наричана в китайски източници Западна Ляо.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 1087 година в днешен Китай. Той е член на владетелската фамилия Ляо, китанска династия, управлявала днешен Североизточен Китай от 10 век.

След разгрома на Ляо от джурчените, той отвежда около 100 хиляди китани на запад. Уйгурите, традиционни васали на китаните, приемат властта му и той се настанява в тяхната столица Бешбалик. Събирайки армия от уйгури, тибетци, карлуки и други племена, той води поредица войни и установява контрол над цяла Джунгария.

Йелу Даши установява приятелски отношения с тангутската империята Западна Ся и будистката династия Каракоджа, но се сблъсква с враждебността на мюсюлманите Караханиди в Гулджа и Кашгар. Той ги побеждава и към 1137 присъединява към държавата си Хотан и Ферганската долина. През 1141 разгромява селджуките при Самарканд и завладява Согдиана и Бактрия.

Войните на Йелу Даши с мюсюлманите в Централна Азия, победата му при Самарканд и толерантността му към несторианството, което процъфтява в Кара Китай, са причина той да бъде свързван с легендата за Презвитер Йоан. Разпространила се по това време в Европа, тя разказва за християнски владетел на изток, предопределен да разгроми исляма. Легендата е записана за пръв път от епископ Ото от Фрайзинг през 1145.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Yelü Dashi в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

--- гур хан на Кара Китай (1124 – 1144) Табуян