Йерархична база данни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Йерархични бази от данни)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Йерархичните бази данни са един от типовете бази данни, при които данните се съхраняват в предварително определена йерархия, т.е. в дървовидна структура от данни.

Една релация от базата данни се представя във вид на таблица, в която всеки ред представлява отделен запис от таблицата и отговаря на един екземпляр на класа, а всяка колона е отделен атрибут на класа. Отделните таблици се свързват помежду си в отношение от вида „едно към много“ (1:N), т.е. „родител / наследник“, и в частност в отношение „едно към едно“ (1:1). При отношение от вида 1:N един запис от първата таблица може да се свърже с много записи от втората таблица, но един запис от втората таблица може да се свърже само с един запис от първата. Връзката между таблиците се реализира посредством указател или чрез физическата подредба на записите в паметта, а достъпът до данните се осъществява, като се започва от корена и се обхожда дървото надолу до откриване на търсените данни.

Предимството на йерархичния модел се състои в бързия достъп до данните, силно опростен на логическо ниво. На физическо ниво обаче това предимство се отразява в съхраняването на голямо количество излишна (многократно повтаряща се) информация, което е недостатък на модела. По подразбиране йерархичната база данни се проектира еднократно в началото и не се предполага структурата ѝ да се променя по време на изпълнение.

Една идея напред в развитието на йерархичния модел на база данни представлява мрежовият модел на бази данни, позволяващ отношения от вида „много към много“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hierarchical model“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.