Йоаким Положко-Кумановски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоаким
Јоаким
митрополит на ПОА
Епископ Иоаким (Йовческий) в кафедральном соборе святителя Василия Острожского города Никшич.jpg
Роден
7 ноември 1949 г. (73 г.)

Религияправославие
Учил вСкопски университет
Йоаким в Общомедия

Йоаким (на македонска литературна норма: Јоаким Полошко-кумановски е духовник на Православната охридска архиепископия, положко-кумановски митрополит.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1949 година със светското име в Яким Йовчески (на македонска литературна норма: Јаким Јовчески) в стружкото село Луково, тогава в Югославия, днес в Северна Македония. Завършва средно строително-техническо училище. Учи в Строителния факултет, от който се прехвърля в Богословския факултет „Свети Климент Охридски“ на Скопския университет, който завършва в март 1992 г. На 9 февруари 1996 година се замонашва в Цетинския манастир, подстриган от митрополит Амфилохий Черногорско-Приморски. Същата година става йеродякон, а йеромонах – на 31 октомври 1996 г.

С решение на Светия Синод на Сръбската православна църква от 7 февруари 1997 г. е назначен за учител в богословията (семинария) „Свети Петър Цетински“ в Цетине по предметите свето писмо на Новия Завет и християска етика, като предава и апологетика. От 1998 г. заема длъжността възпитател, а от 2001 г. става главен възпитател в Цетинската богословия.

В 2001 година става настоятел на манастира Обод в Риека Църноевича.

С решение на Светия Синод на Сръбската православна църква, заседавал от 10 май 2003 година, по предложение на Йоан митрополит Велешки и Повардарски и екзарх Охридски, е избран за негов викарен епископ с титлата Велички, както и за управляващ Положко-Кумановската епархия, след като Съборът забранява свещенослужението на митрополит Кирил Положко-Кумановски. Ръкополагането на Йоаким в епископски чин става на 17 ноември 2003 година в съборния храм „Свети Архангел Михаил“ в Белград.[1]

На 16 август 2004 година след свалянето на монашеския чин от бившия митролопит Кирил, Светият Синод на Охридската архиепископия назначава Йоаким на овдовялата катедра.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]