Йоаким фон Вилизен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоаким фон Вилизен
Joachim von Willisen
германски лесничей
Роден
Йоаким Фрайер фон Вилизен
Бяренвалде, Германска империя
Починал
5 април 1983 г. (83 г.)

Националност Германия
Работиллесничейство

Йоаким фон Вилизен (на немски: Joachim von Willisen) е германски лесничей и борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вилизен е роден в Бяренвалде, Западна Прусия (съвременно Бинце, Полша), работи в германската армия през Първата световна война. През 1923 г. завършва горско стопанство и работи в обществената горска служба.

Вилизен става противник на нацисткия режим, след като неговият чичо Херберт фон Бозе е убит в Нощта на дългите ножове през 1934 г. През 1938 г. той е прехвърлен в Министерството на икономиката на Райха и е в пехотния полк през Втората световна война, където се запознава с бъдещите участници в заговора от 20 юли. Негоден за служба, след като е ранен два пъти, той работи в кантората на горите на Райха. Повлиян от Фриц-Дитлоф фон дер Шуленбург, той става шеф на отдела в държавното министерство на Мекленбург в Шверин през 1943 г.

Вилизен е определен за политически комисар във военния район II (Щетин) след преврата срещу Хитлер. Вилизен е арестуван на 21 юли 1944 г., след като заговорът не успява, но няколко седмици по-късно е освободен, защото Гестапо не може да докаже, че Вилизен е знаел за плановете на заговорниците. Той се завръща в Шверин и оцелява във войната.

След Втората световна война ръководи горския кабинет на Рейнхаузен близо до Гьотинген. Пенсионира се през 1964 г. и почива през 1983 г. в Мюнхен, Западна Германия.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Friedrich-Ebert-Stiftung – Landesbüro Mecklenburg-Vorpommern: Widerstand gegen das NS-Regime in den Regionen Mecklenburg und Vorpommern, Reihe zur Geschichte Mecklenburg-Vorpommern Nr. 12, Schwerin 2007, ISBN 3-89892-399-1. (pdf; 7,9 MB).
  • Genealogisches Handbuch des Adels, Bd. 127: Freiherrliche Häuser, Bd. 22. Starke, Limburg an der Lahn 2002.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Joachim von Willisen в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​