Йоанис Папафис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йоанис Папафис
Ιωάννης Παπάφης
гръцки дарител

Роден
1792 г.
Починал
1886 г. (94 г.)

Йоанис Папафис (на гръцки: Ιωάννης Παπάφης) е гръцки търговец и предприемач, смятан за „национален благодетел“ на Гърция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Папафис, след като търгува за кратко в Смирна и Александрия, основава предприятие в Малта, работейки като брокер. По-късно той ще чувства това място като втори дом. Неговият завет от филантропични дейности включва създаването на сиропиталища и големи дарения, насочени към образователни и обществени услуги както в Малта, така и в Гърция. В Гърция той се възпоменава за подпомагането на Гръцката война за независимост и за финансирането на решаващи сектори на скоро формиралата се гръцка държава. Той е един от основните акционери на Националната банка на Гърция и дарява средства на Атинския университет, както и на Гръцката православна църква чрез Цариградската патриаршия.[1].

Най-големият принос на Папафис е построеното с негово дарение сиропиталище в Солун, чийто архитект е известният гръцки архитект Ксенофон Пеонидис. По време на Балканските войни и двете световни войни служи като болница[2], а дори след края на Гръцката гражданска война приютява много сираци. Днес сиропиталището е под юрисдикцията на архиепископа на Солун[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Papafeio, founder. // Papafeio Orphanage. Посетен на 2010-08-03.. biography of Ioannis Papafis, founder of the Papafeio orphanage (Greek)
  2. Papagiannopoulos, Apostolos. Monuments of Thessaloniki. Rekos.
  3. Papafeio, history. // Papafeio Orphanage. Посетен на 2010-08-03.. History of the Papafeio orphanage (Greek)
     Портал „Македония“         Портал „Македония