Йоанис Папафис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йоанис Папафис
Ιωάννης Παπάφης
гръцки търговец и дарител
Роден
1792 г.
Починал
1886 г. (94 г.)
Йоанис Папафис в Общомедия

Йоанис Папафис (на гръцки: Ιωάννης Παπάφης) е гръцки търговец и предприемач, смятан за „национален благодетел“ на Гърция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Паметник в Солун

Папафис, след като търгува за кратко в Смирна и Александрия, основава предприятие в Малта, работейки като брокер и превръщайки го във втори дом. Неговият завет от филантропични дейности включва създаването на сиропиталища и големи дарения, насочени към образователни и обществени услуги както в Малта, така и в Гърция. В Гърция той се възпоменава за подпомагането на Гръцката война за независимост и за финансирането на решаващи сектори на наскоро преди това формиралата се гръцка държава. Той е един от основните акционери на Националната банка на Гърция и дарява средства на Атинския университет, както и на Гръцката православна църква чрез Цариградската патриаршия.[1]

Най-големият принос на Папафис е построеното с негово дарение сиропиталище в Солун, проектирано от известния гръцки архитект Ксенофон Пеонидис. По време на Балканските войни и двете световни войни то служи като болница,[2] а дори след края на Гръцката гражданска война приютява много сираци. Днес сиропиталището е под юрисдикцията на архиепископа на Солун.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на Йоанис Папафис // Сиропиталище „Папафис“. Архивиран от оригинала на 2016-04-30. Посетен на 26 март 2018.
  2. Papagiannopoulos, Apostolos. Monuments of Thessaloniki. Rekos.
  3. История на сиропиталище „Папафис“ // Сиропиталище „Папафис“. Архивиран от оригинала на 2015-10-16. Посетен на 26 март 2018.