Йоан Ангел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за управителя на Белградската и Сремската област. За управителя на Тесалия вижте Йоан Ангел (севастократор).

Йоан Ангел
бан на Мачва
НаследникРостислав Михайлович
Лични данни
Роден
1193 г.
Починал
1259 г. (66 г.)
Пълно имеἸωάννης Ἄγγελος
Семейство
БащаИсаак II
МайкаМаргарита Унгарска
БракМатилда дьо Вианден
ПотомциМария Ангелина и Елена Анжуйска

Йоан Ангел (Калоян Ангел, Ioannes „Kaloioannes“ Angelos, ок. 1193 – ок. 1255) е вторият син на византийския император Исак II Ангел от унгарската принцеса Маргарита. След превземането на Константинопол от кръстоносците и повторното омъжване на майка му за солунския крал Бонифаций Монфератски, Йоан Ангел емигрирал в Унгария, където унгарският крал му поверил управлението на областите Срем и Белград, както и областта на днешна Бараня и Мачва, на която длъжност остава до 1254 г. Йоан Ангел взел назаем 200 сребърни марки от епископа на град Калоча, пред когото обещал, че ще ги използва, за въоръжаване на кръстоносна войска, с която да разгроми еретиците патарени в Босна. Тъй като по всичко изглеждало, че Йоан Комнин забравил обещанието си пред Католическата църква, наложило се в едно свое писмо от 14 януари 1227 папа Хонорий III да го заплаши с инквизицията, ако не изпълни обета си.

Около 1235 г. Йоан Ангел се жени за Матилда дьо Вианден, която е внучка на латинския император Пиер дьо Куртене. От нея Йоан Комнин има две дъщери:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б McDaniel 1984, On Hungarian-Serbian Relations in the Thirteenth Century: John Angelos and Queen Jelen.

Източници[редактиране | редактиране на кода]