Йован VI Охридски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йован VI
духовник от Република Македония
Йован VI 
Роден: 28 февруари 1966 г. (50 г.)

Йован VI Охридски със светско име Зоран Вранишковски (на македонска литературна норма: Архиепископ Јован Вранишковски) е архиепископ на Православната охридска архиепископия в Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Зоран Вранишковски е роден на 28 февруари 1966 година в Битоля, където завършва гимназия. Учи в Скопие и в 1990 година се записва във Факултета по теология в Белград, който завършва през юни 1995 година.

Вранишковски става монах през февруари 1998 година, а през юли 1998 е ръкоположен за епископ на непризнатата от другите православни църкви Македонска православна църква. През март 2000 година става епископ на Велешката епархия. В 2002 година преговорите между Сръбската православна църква и отцепилата се от нея Македонска православна църква се провалят и трима епископи на Македонската православна църква — Йован Велешки, Йоаким Велешки и Положки и Марко Дремвишки и Битолски приемат т.нар. Нишко споразумение и образуват Православната охридска архиепископия. На 23 септември 2002 година Йован Велешки е ръкоположен за екзарх на Православната охридска архиепископия на събрание на Сръбската православна църква.

Македонската православна църква спира всякакви връзки с духовенството на тази призната църква, а архиепископ Йован бива политически преследван от властите в Република Македония. В 2005 година е осъден на 18 месеца затвор за разпалване на национална и верска омраза, раздор и нетърпимост.[1] Подсъдим е за незаконно присвояване на 325 000 евро от капитала на Македонската православна църква, но заявява, че е невинен.

През ноември 2010 година българските власти задържат Вранишковски по издадена за него заповед за арест от Интерпол заради присъда в Република Македония за „насаждане на етническа омраза и присвояване на църковни пари.“ На 4 януари 2011 година Софийският апелативен съд отказва исканата от властите в Република Македония екстрадиция, отменя мярката за неотклонение „домашен арест“ на Вранишковски и забраната да напуска България.[2] През 2012 година съдът в Република Македония го осъжда на 2,5 години затвор[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография на архиепископ Йован на официалния сайт на Православната охридска архиепископия
  2. Дневник, 4 януари 2011, София няма да екстрадира охридския архиепископ, издирван от Интерпол
  3. Владика Јован поново добио 2,5 године затвора, http://www.mondo.rs
Стефан брегалнишки митрополит
(12 март 2000 – 2000)
Агатангел