Йожен Ланфан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йожен Арман Ланфан
Eugène Armand Lenfant
френски изследовател
Eugène Armand Lenfant par Eug. Pirou.JPEG
Роден
Починал
21 март 1923 г. (57 г.)
Националност Флаг на Франция Франция
Йожен Ланфан в Общомедия

Йожен Арман Ланфан (на френски: Eugène Armand Lenfant) е френски колониален офицер, изследовател на Африка.

Ранни години (1865 – 1896)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 април 1865 година в Мелюн, департамента Сен е Марн, Франция. Завършва политехническо училище и през 1892 става лейтенант от артилерията в колониалните френски войски. През 1893 – 1895 участва във военните кампании в Анам и Тонкин. През 1896 е произведен в чин лейтенант и е командирован в Западна Африка.

Изследователска дейност (1896 – 1910)[редактиране | редактиране на кода]

През 1901 успява да прекара 54 тона провизии и амуниции по река Нигер до Ниамей, където е блокиран френския гарнизон на града в резултат от въстанието на местните племена. През 1902 година, с подкрепата на Френското географско дружество и Министерството на колониите, Ланфан започва търсене на воден път от бреговете на Атлантическия океан до Чад. След двегодишни щателни изследвания на вододела между басейните на река Нигер и езерото Чад през 1904 пръв преминава по откритата през 1902 от Льофлер (негов подчинен) бифуркация на река Логоне, през блатото Тубури и по река Майо-Кеби, десен приток на Бенуе. През 1906 – 1908 изследва и картира южната част на басейна на река Шари.

Следващи години (1910 – 1923)[редактиране | редактиране на кода]

От 1910 до 1912 отново е във Виетнам, в района на Сайгон, като изпълнява длъжността началник на артилерията. Разболява се сериозно от дизентерия и е евакуиран по спешност във Франция.

По време на Първата световна война с чин полковник заема длъжността командващ артилерия на корпус, но отново напуска бойното поле поради здравословни причини. През 1916 е назначен за военен губернатор на Чад и се пенсионира през 1918 с чин бригаден генерал.

Умира на 21 март 1923 година в Париж на 57-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Eugène Lenfant“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.