Йозеф Лада

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Йозеф Лада
чешки график
Йозеф Лада 
Роден: 17 декември 1887 г.
Починал: 14 декември 1957 г. (69 г.)

Йозеф Лада (на чешки: Josef Lada) (17 декември 1887 – 14 декември 1957) е чешки график, живописец и писател. Приеман е за представител на национално-демократичното направление в чешкото изкуство. Той е илюстратор на няколко списания, както и на собствената си книга „Моята азбука“. Популярен е като художник на оригиналните илюстрации в известното чешко сатирично произведение „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“ от Ярослав Хашек.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йозеф Лада е роден на 17 декември 1887 в малкото чешко градче Хрусице. Първоначално той е учил декорация на помещения и театрални декори. От 1905 до 1907 г. обаче започва да посещава вечерни курсове в Художествено-промишлената школа в Прага. В този период той започва да публикува свои рисунки в различни вестници и списания и да прави илюстрации за книги. През 1906 г. се запознава с Ярослав Хашек и резултатът от приятелството им е илюстроването на „Швейк“. Междувременно той илюстрова и много детски книжки, на които той самият е автор или съставител („Езопови басни“). Една от най-известните литературни произведения на Лада е детската книжка „Приказка за хитрата Кума Лиса“. На изложбата „Експо 58“ посмъртно е отреден приз за работата на Йозеф Лада.

През 1947 г. на Лада е дадено звание народен художник на Република Чехословакия (ЧССР).

За художествения стил на Лада е характерна графичната лаконичност и изразителност, постигнати с помощта на точните и прости линии. Художникът става световноизвестен с илюстрациите си към „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“ (1924) от Ярослав Хашек.

Днес в лятната вила на семейство Лада в Хрусице се помещава Мемориален музей Йозеф Лада. В него е изложена богата експозиция, илюстрираща живота и творчеството на художника. За известния жител на Хрусице днес свидетелстват бронзов бюст, мемориална табела и училището, което той е посещавал, като дете.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]