Йозеф Мургаш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йозеф Мургаш
Jozef Murgaš
изобретател, художник, католически свещеник
Йозеф Мургаш
Йозеф Мургаш

Роден
Починал
11 май 1929 г. (65 г.)
Уилкс Бар, Пенсилвания, САЩ

РелигияКатолическа църква
Националност Словакия
 САЩ
Техника
Работил вUniversal Aether Telegraph Co
Известен сразработки за безжичното предаване на информация и човешки глас
Йозеф Мургаш в Общомедия

Йозеф Мургаш (на словашки: Jozef Murgaš; на английски: Joseph Murgas; 17 февруари 1864 г., Тайов, Австрийска империя (днес в Банскобистрицки край на Словакия) – 11 май 1929 г., Уилкс Бар, Пенсилвания, САЩ) е словашки изобретател, архитект, художник, колекционер, римокатолически свещеник.

Мургаш е пионер в използването на безжичния телеграф, внесъл голям принос в бъдещото развитие на мобилните комуникации и безжичното предаване на информация и човешки глас. Един от първите, които използват честотна модулация в радиотелеграфията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1880 – 1882 г. изучава теология в Пресбург (сега Братислава), Естергом (1882 – 1884) и до 1888 г. – в Банска Бистрица. От малък има талант за рисуване, естествени науки и техника.

След ръкополагането си в свещенически сан през 1888 г. служи като викарий. По инициатива на художника Доминик Скутецки, обърнал внимание на неговия художнически талант, Мургаш е приет в училище за живопис в Будапеща, където се обучава от 1889 до 1890 г. След това продължава с изучаването на живопис в Мюнхен (1890 – 1893). Рисува сакрални фигури и пейзажи, и портрети на видни личности от Словакия. Изрисува олтарните пратна във всички костели, в които е служил като свещеник.

Поради постоянните конфликти с епископите, през 1896 г. Мургаш е принуден да емигрира в САЩ, където е назначен в словашката енория в град Уилкс Бар, Пенсилвания. Без да има възможност да рисува живопис, Мургаш отново се обръща към природни науки – основно към електротехниката.

Основава лаборатория в Уилкс Бар, в която започва да провежда експерименти в областта на радиотелеграфията. През 1904 г. получава първите си два американски патента за устройства за безжична телеграфия.

В периода 1907 – 1916 г. получава още 15 патента. Получавайки първите 2 патента, Мургаш основава Universal Aether Telegraph Co, която през септември 1905 г. провежда публично изпитание на приемо-предаването на информация с негов апарат. Тестът преминава успешно, 3 месеца по-късно обаче ураган унищожава антенните мачти, което довежда до ликвидирането на компанията му.

Все още свещеник, Мургаш се грижи за словашките имигранти и започва изграждането на нова църква в Уилкс Бар, създава библиотеки, гробища, няколко училища, спортна зала и площадки, които се използват. Издава вестник, в който публикува някои свои научнопопулярни статии и стихове.

Мургаш взема активно участие в националното движение на словашката емиграция, пише статии за вестници, става един от основателите на Словашката лига в Америка, активно подкрепя създаването на независимата държава Чехословакия, организира набиране на средства във фонд на американските словаци за създаването ѝ, подписва Питсбъргското споразумение (1918 г.) между чехи и словаци за създаването на единната държава Чехословакия.

През свободното си време продължава да се занимава с въпроси на физиката, провежда много експерименти. За това го наричат Радиосвещеника. Във връзка с липсата на финансиране на изследователската си дейност, ползва средства, получени от продажбата на свои картини. Също така е колекционер на растения, минерали и насекоми. Колекцията му от пеперуди се състои от 9000 екземпляра от всички краища на света.

Началото на Първата световна война и забраната в САЩ на частните радиотелеграфни станции слага край на дейността на Мургаша в тази област.

След създаването на Чехословакия, през 1920 г. той се завръща в родината си. Става преподавател по електротехника в гимназия, но тъй като не намира подкрепа и разбиране за изследователската си работа от страна на Министерството на образованието в Прага, 4 месеца по-късно се завръща в САЩ.

През 1925 г. става член на Федералната комисия за радио в САЩ. Умира в Уилкс Бар 4 години по-късно.

Някои патенти от периода 1904 – 1916 г.

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

  • На Йозеф Мургаш са издигнати паметници в Братислава (Словакия) и Уилкс Бар (САЩ),
  • На неговото име са наречени улица в Подбрезова (окръг Брезно) в Словакия и електротехническото училище в Банска Бистрица,
  •  През 1944 г. в САЩ на него е кръстен транспортния параход „Джоузеф Мургаш“
  • Първата възпоминателна марка, посветена на 10-годишнината от смъртта на Йозеф Мургаш излиза през септември 1939 г.
  • Втората пощенска марка е издадена през 1994 г. по повод 130-годишнината от рождението му от Министерството на транспорта, комуникациите и обществените работи на Словашката република.
  •  В негова чест е учредена ежегодна награда за оригинален теоретичен принос в подкрепа на развитието на телекомуникационните услуги в Словакия, теоретичен принос в развитието на телекомуникациите и телекомуникационната индустрия в Словакия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мургаш, Йозеф“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​