Йона (митрополит на цяла Америка и Канада)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Йона.

Йона
митрополит на цяла Америка и Канада
Йона 
Роден: 20 октомври 1959 г. (58 г.)

Негово светейшество Йона, светско име Джеймс Пафхаузен (на английски: James Paffhausen), е архиепископ на гр. Вашингтон и митрополит на цяла Америка и Канада, глава на Американската православна църква.

По рождение е протестант, но през 1978 г. приема православието. Учи в Калифорнийския университет в Сан Диего, а след това – в Калифорнийския университет в Санта Крус. След като завършва университета, постъпва в православната висша семинария „Св. Владимир“ в Крестууд (квартал на гр. Йонкърс), щ. Ню Йорк. Впоследствие записва докторантура в Бъркли, Калифорния.

В края на 1980-те год. заминава за Москва, Русия, където сътрудничи в издателския отдел на Московската патриаршия. Там се запознава непосредствено с Руската православна църква и по-специално с монашеския живот като послушник във Валаамския ставропигиален манастир, където негов духовен наставник става игуменът на манастира архимандрит Панкратий.

През 1994 г. Джеймс е ръкоположен за дякон, а малко по-късно – и за презвитер. На следващата година е подстриган за монах под името Йона в манастира „Св. Тихон“, Саут Кейнан, окръг Уейн, Пенсилвания.

На 4 септември 2008 г. Йона е провъзгласен за епископ от Свещения архиерейски синод на Американската православна църква. На 1 ноември с.г. в Далас е ръкоположен за епископ на Форт Уърт.

На 12 ноември 2008 г. 15-ят всеамерикански събор в Питсбърг избира Йона за архиепископ на Вашингтон и Ню Йорк, както и за митрополит на цяла Америка и Канада. Тържествената му интронизация като глава на Американската православна църква се състоява на 28 ноември 2008 г. в църквата „Св. Николай“ във Вашингтон.

През 2009 г. митрополит Йона е сред християнските лидери в САЩ, подписали т.н. Манхатънска декларация.

На 6 юли 2012 г. митрополит Йона подава оставката си пред Светия синод на американската православна църква, който я приема на 7 юли.